Nem törődnek különösebben a pártok a gyerekjogokkal a kampányban

6589 hintalovon valasztas2018 fist clp mockup u01b02 a 0
2019.04.29. 15:06
Egy nagy gyerekvédelmi szervezet megkért 18 pártot, hogy ne használják a gyerekeket kampánycélokra, összesen egy jelzett vissza, hogy rendben. A kampány kezdetén az ombudsman is felszólította a pártokat, hogy beszédeken, politikai rendezvényeken ne szerepeltessenek gyerekeket.

"A gyerekek könnyen a politikai játszma eszközévé válhatnak, de a választások esélyt is adnak a gyermekjogok támogatására. A politikai választások mindig tükröt adnak arról, hogy mennyire tartják fontosnak a képviselőjelöltek a gyerekek jogait" - írta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleménye.

A szervezet megkérte a magyarországi pártokat, hogy tartsák tiszteletben a gyermekek jogait a kampány során, ne használják fel a gyerekeket saját politikai céljaikra, és felhívták a figyelmet azokra a lehetőségekre, amelyekkel a képviselők kiállhatnak a gyerekek ügye mellett az EU-ban.

Az április elején kiküldött felhívásra egy párt reagált a megkeresett 18-ból - hogy ezen kívül hányan vállalták más formában, hogy tiszteletben tartják a gyermekjogi alapelveket a kampány során, arról nincs információnk 

- írták a közleményben. Németh Barbara, gyermekjogi programvezető az Indexnek azt mondja, azért nem árulják el, hogy melyik az az egy párt, amelyik hajlandó volt reagálni a felhívásukra, mert "ez gyerekjogi kérdés, nem pártpolitikai. Nem a pártpolitikai vitát szeretnénk táplálni, hanem az arányokra szerettük volna vele felhívni a figyelmet."

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a tavalyi országgyűlési választásokra már elkészítette a politikusoknak szánt gyermekjogi 1x1 felhívását, ezt most újra elküldte minden pártnak és kampányszervezőnek.

A tavalyi választásokhoz képest pozitív változás a hazai közéletben, hogy az alapvető jogok biztosa ombudsmani állásfoglalást adott ki a gyerekek szerepeltetése ellen, és nyomatékosan felhívta a pártok figyelmét arra, hogy ne használják biodíszletként a gyerekeket a kampányaik során.

Az öt legfontosabb gyerekjogi alapelv a politikai kampányok során a Hintalovon Alapítvány szerint:

  1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  2. A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és érdeküket.
  5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.