A Bajcsy-Zsilinszky Kórház vállalta a felelősséget a szemsérült kisfiú ügyében

2019.04.30. 10:46

Egy gyermek elesett, egy bot megsebesítette a szemét, a szülők mentőt hívtak. A mentők az ügyeletes kórházba (Bajcsy-Zsilinszky Kórház) vitték, ahol nem volt eszköz a gyerek biztonságos altatásához, ami ahhoz kellett volna, hogy pontosan meghatározzák, mennyire komoly a sérülés, milyen sürgős a beavatkozás.

A mentősök ezután a SOTE szemklinikára vitték a gyereket, ami aznap nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt intézet, és normális esetben csak akkor fogadták volna a gyereket, ha azt az előző kórház megvizsgálta volna és beutalóval érkezik ide. Végül megvizsgálták, és másnapra írták ki műtétre. A történetet nem ennyire egyszerű, a szülők által elmondottak és a két kórház közleménye nem mindenben fedte egymást. Később a népegészségügyi központ vizsgálatot indított. 

A Népszava most azt írta, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház végül egy belső vizsgálat után mégis vállalta a felelősséget az eset miatt. "Elismerte felelősségét a Bajcsy Zsilinszky kórház a két éves szemsérült kisfiú ellátásával kapcsolatban (...) 2019. április 29-én lezárult saját belső vizsgálata megállapította, hogy a kórháznak mint ügyeletesnek, el kellett volna végeznie az elsődleges szakorvosi ellátást, vagy telefonos értesítés után kellett volna továbbküldenie a beteget a Semmelweis Egyetem (SE) klinikájára".

A kórház az eredeti hír után közleményben az Indexnek azt írta, "a szakmai ajánlásoknak megfelelően történt az átirányítás a legmagasabb szintű, speciális ellátást nyújtó szolgáltatónak".

Telefonon próbáltuk elérni a Bajcsy kórház sajtósát, de nem sikerült elérnünk, sms-ünkre, emailünkre pedig egyelőre nem kaptunk válaszokat. A Semmelweis Egyetemnek ugyanakkor egy nyilvános hétfői közleménye megerősíti a fenti információkat:

A Bajcsy- Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 2019. április 29-én lezárult vizsgálata megállapította, hogy a kórháznak, mint ügyeletesnek, az elsődleges szakorvosi ellátást el kellett volna végeznie, és amennyiben a további ellátás személyi vagy tárgyi feltételek hiánya miatt nem megoldható, telefonos értesítést követően kellett volna továbbküldeni a beteget a Semmelweis Egyetem klinikájára. A vizsgálat eredményéről a Bajcsy kórház igazgatója hivatalos levélben tájékoztatta a Semmelweis Egyetem rektorát

- írták és hozzátették: "mindezzel együtt a Szemészeti Klinika igazgatója intézkedett arról, hogy az ünnepi, nem sürgősségi ügyeletben a beosztott ügyeletesek száma egy szakorvosjelölttel bővül".