Ficzere: A kórházaknak olyan szabályokat kéne betartaniuk, ami képtelenség

2019.04.30. 09:11

A kórházaknak olyan szabályokat kellene jelenleg betartaniuk, amelyeket a mai magyar egészségügyben szinte képtelenség

- nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke. Szerinte az állami számvevőszéki jelentések a kórházak működéséről általánosítanak, azt sugallják, hogy az adott kórház csal és ferdít, miközben a szabályok betarthatatlanok.

Mint mondja, 

a kórház nem csavargyár. Sok olyan, a mindennapi rutinban nem használt eszközt kell időnként például beszerezni, amin emberélet múlik, vagy olyan hibát kell azonnal elhárítanunk, amely akadályozza a betegellátást. Az egyéni helyzetek pedig sokszor megkövetelik, hogy egy vezető az adott pillanatban ne a beszerzésre vonatkozó szabályokat tartsa a legfontosabbnak, hanem az emberéletet, és majd ha túl vagyunk a krízisen, jöhetnek a szabályok. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyre kell adaptálni a szabályozást.

Ficzere úgy véli, természetesen szükség van a szakmai ellenőrzésre, azonban a kancellária-rendszert nem támogatja.

Nem biztos, hogy valódi segítséget jelentene a fiskális gondolkozás megerősítése, hiszen a főigazgatók is látják a bevétel-kiadás arányát, és nem azért költünk túl, mert nincs felelősségérzetünk, hanem azért, mert el akarjuk látni a betegeket. 

A megoldást inkább aktív ágyak rendszerének átgondolásában tartja.

Az aktív ágyak egy részéből ápolási osztályt, rehabilitációt, krónikus belgyógyászatot, hospice intézményeket kellene csinálni. Jelenleg az aktív ágyakon azért fekszik sok, már ellátott beteg, mert a hozzátartozó nem tudja hazavinni, otthon ugyanis nincs, aki ápolja, gondozza. Ezek a betegek az aktív ágyak finanszírozási keretét emésztik, ami a lehető legdrágább megoldás, miközben azok, akiknek valóban szükségük lenne az aktív ágyakon folyó ellátásokra, várni kényszerülnek.

A teljes interjút itt olvashatja el.