Esős és szeles napok jönnek

2019.05.04. 13:09

Eső, zápor és zivatar. Így indult május első hétvégéje Magyarországon és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján egyhamar nem is fog drasztikusan változni a helyzet. Jelentős mennyiségű csapadék esik majd szombaton és vasárnap is az országban.

Ezenkívül lehűlésre is lehet számítani, ami először a Dunántúlt éri majd el, itt vasárnap lesznek olyan helyek, ahol a 10 fokot sem éri majd el a hőmérséklet. A Dunántúl északnyugati, nyugati tájain gyakran viharos (60-80 km/h, néhol >80 km/h) széllökések is előfordulhatnak. 

A Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalja magasabban fekvő részein, továbbá a Bakony tetején havas eső is előfordulhat. 

A Tiszántúlon élők viszont örülhetnek, mert itt vasárnap még 17 és 19 fok körül alakul majd a hőmérséklet, de szép lassan ide is megérkezik majd a hűvösebb levegő. 

Hétfőn is kitart az esős idő. Erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak késő délutántól, estétől csökken nyugat felől a felhőzet. A nap első felében még többfelé várható eső, de napközben fokozatosan megszűnik a csapadék. Este már csak a keleti megyékben lehet gyenge eső. Az északnyugati szél megerősödik, a Dunántúlon és a Zemplén környékén viharossá is fokozódik, majd estére veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 6 és 10, a Dunától keletre 10 és 16 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint keddre elmúlhat az eső és még a nap is előbújhat, több-kevesebb időre. A hőmérséklet várhatóan 13-17 fok körül alakul és a szél is megszűnhet.