Menesztették a Debreceni Egyetem nemzetközileg elismert professzorát

2019.05.07. 12:52

Minden egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetem nemzetközileg is elismert népegészségügyi szakemberét, prof. dr. Ádány Rózát, értesült a MedicalOnline.

A lap szerint Ádányt nyugdíjazták. A felsőoktatási törvény ugyan hetvenéves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, de az egyetem szenátusa korábban elfogadott egy határozatot, amely alapján a hatvanötödik évüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Erre az intézet vezetője és dékánja tehet javaslatot, a döntést a rektor egy bizottsággal közösen hozza meg.

Úgy tudják, a professzorral a Népegészségügyi Kar nemrég kinevezett dékánja, dr. Zsuga Judit egyetemi docens közölte a döntést, amiről az érintett kari tanács sem értesült. Ádány Rózának az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután már be sem járhat, és az egyetemen semmilyen munkát nem vállalhat.

Pedig a Magyar Kórházszövetség áprilisi konferenciáján Horváth Ildikó államtitkár még arról beszélt, hogy az Ádány Róza-féle népegészségügyi stratégiára alapozza népegészségügyi programját a minisztérium. Ádány Róza korábban találkozott is Kásler Miklós miniszterrel is, aki arra kérte, hogy legyen a tárcánál kidolgozott népegészségügyi program arca, azonban ez a kapcsolat megszakadt.