Jogértelmezési vitába keveredett az MSZP elnöke az NVI-vel

2019.05.08. 17:39 Módosítva: 2019.05.08. 17:39

Jogértelmezési vita támadt Tóth Bertalan MSZP-elnök, és az Nemzeti Választási Iroda (NVI) között, írja a 444. A probléma abból adódott, hogy Tóth Bertalan 149 ezer forintért szerette volna kikérni a választókerületi névjegyzékeket, azonban az NVI szerint 3 millió 129 ezerért adja csak ki ezeket.

A választási eljárásról szóló törvény azt írja, hogy egy havi minimálbérnek (149 ezer forint) megfelelő összeget kell magánszemélyként kifizetni ahhoz, hogy a képviselők hozzáférjenek a saját választókerületük névjegyzékéhez. Ezt a minimálbért aztán annyiszor kell felszorozni, ahány mandátumot egy párt el tud osztani az adott választókerületben. Mivel az EP-választásokon Magyarországnak 21 hely jár, ezért az országos névjegyzék a minimálbér 21-szeresébe, tehát 3,129 millió forintba kerül.

Azonban Tóth Bertalan MSZP-elnök úgy értelmezi a szabályt, hogy mivel az egész ország a választókerületének tekinthető, mert mindenki ugyanazokra a listákra szavaz majd, elég egyszer kifizetni a 149 ezer forintot a teljes választói névjegyzékért.

Az MSZP-s politikus jogértelmezését alátámasztani látszik a választási eljárásról szóló törvényhez kiadott hivatalos kommentár is, amit az NVI elnöke, Pálffy Ilona lektorált. Ennek ellenére az NVI csak a a minimálbér 21-szereséért adja ki a névjegyzéket, amiért Tóth a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul felülvizsgálásért.