Az óbudai polgármester szerint inkább a 71 éves ellenzéki aktivista támadta meg közterest

2019.05.11. 15:08

Bús Balázs közleményben vádolta meg manipulációval az MSZP-t, miután megírtuk: a párt egy óbudai aktivistája a kampánybuszukat ellenőrző közterület felügyelőt azzal vádolta meg, hogy megütötte. Az incidens egyes részleteiről egy felvételt is nyilvánosságra hoztak, amelyen az ütés ugyan egyértelműen nem látszik, de a dulakodás egyértelmű. Az aktivista ugyanakkor tanúskodott a rendőrségen, az Indexhez eljuttatott vallomás szerint azt állítva, az ütéstől hámsérülése nem keletkezett, de a foga azóta is mozog tőle.

Erre reagálva az óbudai polgármester azt állította: pénteken egy manipulatív videó felvétel került fel a világhálóra, amely nem mutatja a teljes valóságot, így a közvélemény félrevezetésre alkalmas. A terület térfigyelő kamerákkal ellátott, így Bús Balázs arra kérte a hatóságokat, hogy ezek felvételeit tegyék publikussá, továbbá az inzultusban résztvevőket is kérte, járuljanak ők is hozzá, hogy az objektív felvételeket megismerhesse közvélemény.

A polgármester reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az MSZP III. kerületi szervezete nem a manipulációban érdekelt, és ezért elősegíti a felvételek nyilvánosságra hozatalát.

Bús Balázs szerint:

elfogadhatatlan, hogy az óbudai önkormányzat munkatársát feladata ellátása során hatósági intézkedés közben bántalmazás érje. Elképesztő, hogy a tegnapi nap során hárman is (ismert szélsőbaloldali provokátorok) agresszívan támadtak az intézkedő önkormányzati munkatársra.

– írta. A közleményben a polgármester arra kéri a pártokat és azok aktivistáit, hogy a törvények betartása mellett az óbudaiak életét nem zavarva folytassák kampánytevékenységüket a továbbiakban.

Ezzel szemben Kiss László, az MSZP óbudai polgármester-jelöltjének még pénteken arról tájékoztatta az Indexet, hogy a párt kampánykisbusza a 3. kerületi Pethe Ferenc térnél várakozott, mivel az esőben a három aktivista nem tudott szórólapokat osztogatni. Egy közterület-felügyelő, aki Kiss elmondása szerint nem mutatkozott be és más adatot sem közölt, odalépett az autóhoz, és megkérdezte, van-e engedélyük.

Az aktivisták átadták neki az engedélyt, amit a közteres elvett, és azt mondta, telefonálnia kell a főnökének, mert a dokumentumon nem szerepel, az milyen helyszínre érvényes, mire az egyik aktivista megmutatta neki, hol található a lapon a kért információ, de a közteres ennek ellenére elvitte az engedélyt, hogy telefonáljon. Miután visszajött, közölte, az aktivistáknak távozniuk kell, amire azok nem voltak hajlandóak, és azt kérték, hívjanak rendőrt a vitás kérdéshez, majd visszakérték az engedélyt.

A közterület-felügyelő ezt megtagadta, és – Kiss László szavai szerint – „gyors lépésekkel távolodni kezdett” a kisbusztól. Az egyik aktivista utána futott, és továbbra is a dokumentumot kérte. Ekkor érkezett meg az eddig egy közeli boltban vásároló harmadik aktivista, egy 71 éves férfi, aki hallva a kiabálást, szintén a közteres elé lépett, és felszólította, hogy adja át az engedélyt. Kiss szerint ekkor a közteres ököllel arcon ütötte a férfit, ami az elmondása szerint látható több, azóta a rendőrség által is megtekintett közterületi kamera felvételén is, de az esetről az aktivisták is videót készítettek.

Az ügyben megkerestük a rendőrséget, akik azt válaszolták: "2019. május 10-én 13 óra 49 perckor bejelentés alapján intézkedtek a rendőrök Budapesten a III. kerületben, a Kaszásdűlő HÉV megállóban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntett gyanúja miatt nyomozást indított.

A bizonyítékok beszerzése és a tényállás tisztázása folyamatban van, írták.