Kövér más időpontra hívja össze a parlamentet, mint az ellenzék kérte

2019.05.13. 13:00

Az Országgyűlés házbizottsága úgy döntött, hogy pénteken legyen a parlament rendkívüli ülése. A házelnöki napirendi javaslat már meg is jelent a parlament honlapján.

Az ellenzéki pártok és független országgyűlési képviselők azért kezdeményezték az ülést (itt a kezdeményezésük), hogy azonnali megoldást találjanak „az egyre súlyosbodó lakhatási válságra”.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Tóth Bertalan (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP) és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közös közleményben jelentették be múlt csütörtökön, hogy összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást. 

Így Kövér László házelnöknek össze kellett hívni a rendkívüli ülést. Ám az ellenzék által javasolt keddi nap helyett péntek lett az időpont.

Az ellenzékiek azt írták: az alaptörvény kimondja, Magyarország törekszik arra, hogy mindenki számára biztosítsa „az emberhez méltó lakhatás feltételeit”, a helyi önkormányzatokról szóló törvény pedig kötelező feladatként írja elő a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítását. A gyakorlatban azonban az állam nem tesz semmit, hogy érdemben javítson a helyzeten – olvasható a közleményben.

Az ellenzéki pártok azt is írták: remélik, hogy az ülésen részt vesznek a kormánypártok képviselői. Erre azonban a korábbi, ellenzék által kezdeményezett ülések tapasztalatai alapján aligha mennek el a Fidesz–KDNP-sek. Így jó eséllyel nem tudják elfogadni a napirendet, és csak napirend előtti felszólalások fognak elhangozni.