Orbán nem hívta meg Trumpot

2019.05.16. 11:11

Orbán Viktor beszámolt a kormánynak a Trumppal folytatott találkozójáról, közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter úgy kommentálta ezt, hogy Orbánnak is siker, hogy Magyarország a vezető hatalmakkal jó és kiegyensúlyozott viszonyban van, majd felsorolta Kínát, Oroszországot, Amerikát. Későbbi újságírói kérdésre azt mondta, úgy tudja, nem hívta meg Trumpot Orbán, és nem tud arról, hogy esetleg mostantól évente találkoznak. Olyan kormánydöntés nem született, hogy Magyarország milyen rakétákat vásárol, mondta, szintén kérdésre válaszolva. A védelmi együttműködésről ugyanakkor a kormány már döntött, támogatta azt. Az országgyűlésnek kell ratifikálnia, ez az EP-választások után történhet meg. Azokról a hírekről, miszerint Amerika fontolgatja Mészáros Lőrinc kitiltását, azt mondta, álhírekkel nem foglalkoztak az Orbán-Trump találkozón.

  • Gulyás beszélt arról is, hogy 5,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a GDP, ez a legjobb adat az EU-ban, a német gyengélkedés ellenére is. Kell majd gazdaságvédelmi akcióterv, de nincs veszélyben a magyar növekedési adat, mondta. A bérfejlesztés is folytatódik. A 2020-as költségvetési törvényt június 4-én nyújtják be, várhatóan július 12-én elfogadják.
  • A "babaváró hitelről" azt mondta, egy előzetes támogató levelet kértek Brüsszeltől, de nem kapták meg, és Brüsszel tiltott állami támogatást emlegetve fenyegette a kormányt. Újabban azonban egy olyan szóbeli ígéretet kaptak, hogy nem lesz eljárás ebben az ügyben. A családvédelmi akcióterv így július 1-én elindulhat az idénre ígért 5 ponttal.
  • A Kövér László lakossági fórumán elhangzottakra Gulyás lényegében kiállt Kövér mellett, mondván, a házelnöknek tényszerűen igaza van, és valóban önzés, ha két apa akar felnevelni egy gyereket. A válaszát ebben a cikkben írtuk le bővebben.
  • Arról, hogy a Facebook letiltotta a Mediaworks lapjainak hirdetéseit, Gulyás azt mondta, nem örül a cenzúrának, a szólás- és véleményszabadság pártján áll a kormány, ugyanakkor nehéz betartatni a jogállami elvárásokat határokon átnyúló cégeknél. Később a Magyar Hang kérdésére, hogy miért nem válaszolnak két éve egyetlen kérdésre sem a kormánytól, Gulyás azt mondta, valószínűleg a minisztériumok nem tartják olyan médiumnak a Magyar Hangot, amelynek válaszolni kellene. Aztán hozzátette: a közérdekű adatok elérhetők, azokat kérésre mindig közlik, a miniszterek is tájékoztatást adnak ügyekről, de azt, hogy egy sajtóosztály mikor, kinek, mit válaszol, az az ő döntésük.
  • Kizártnak tartja, hogy a Fidesz és a Jobbik is a Néppártban foglal majd helyet, szerinte a Jobbikot szélsőjobboldali, antiszemita pártként tartják számon Brüsszelben.
  • A Mercedes és BMW magyarországi beruházásainak sorsát illetően a Mercedesnél tájékozódnia kell Gulyásnak, a BMW viszont tájékoztatta a kormányt, és nem érinti a debreceni beruházást a német autóipar esetleges visszaesése.
  • Az "orosz bankként" ismert beruházási bank státuszát illetően a nemzetközi kapcsolatot követik, ennél több jogosultságot nem kívánnak adni neki. Ez egyébként is többségében közép-európai államok tulajdonában áll.
  • A kormány nem tartja helyesnek, hogy az MTA kutatóhálózata az Akadémia alatt van, ismételte meg Gulyás, azaz a tárgyalásokon Palkovics továbbra is élvezi a kormány bizalmát és támogatását. Fel sem merült, hogy a tárgyalások stílusa nem megfelelő Palkovics részéről. Következő kormányülés tárgyalja majd Palkovics előterjesztését.
  • A kulturális közmunka év végéig még biztos, mert az idei költségvetés tartalmazza a pénzeket. Valószínűleg jövőre is folytatódik majd a program, egyelőre "több a pro, mint a kontra".
  • A Weber-Timmermans vitában Orbánról elhangzottakra Gulyás azt mondta, "Timmermansnál kevesebb populistát ismerek Európában". Gulyás a "Weber utáni lehetséges világról" azt mondta, 5 évvel ezelőtt is az volt a kritika, hogy a csúcsjelölti (Spitzenkandidat-) rendszer felülírja a Lisszaboni szerződést, ez a probléma a rendszerrel. Nem titok, hogy 2013-ban is Barniert támogatták, jó véleménnyel vannak róla, de egyelőre nem kellett állást foglalni, hogy most támogatják-e őt.
  • Az Emmi szerint a Péterfy sugárvédő köpenyei megfelelnek az előírásoknak.
  • Ahmed H. a vele kapcsolatos bírósági ítéletig Magyarországon marad.
  • Gulyás azt mondta, Orbán Viktor az EP-választások után találkozhat a Néppárt "bölcsek tanácsával", amely azt vizsgálja, hogy a Fidesz megfelel-e a néppárti elvárásoknak.
  • A Stop Soros törvénycsomagról és a CEU-ügyben a választásokig biztos nem lesz döntés Brüsszelben. A CEU-ügy egyébként épp az EU luxemburgi bíróságán van.
  • A Magyar Hang rákérdezett Orbán tavaly március 15-i ígéretére, hogy erkölcsi, politikai és jogi  elégtételt fognak venni. Gulyás azt mondta, az erkölcsi és politikai elégtétel megvolt a választási eredménnyel, a jogi elégtételről pedig mindenki személyesen dönt, ezt Gulyás nem tudja kommentálni. Szerinte Orbán akkor arról beszélt, hogy ne a kampányban foglalkozzanak az akkori állítások jogi elégtételével, hanem majd csak utána.