Závecz: Jelentős győzelmet arathat a Fidesz

2019.05.16. 10:58

A Závecz Research az EP-választás előtti utolsó közvélemény-kutatása szerint a Fidesz jelentős győzelmet fog aratni május 26-án, legalább 12 mandátumot szerezhet, de ha a falvak, kisvárosok lakosai legalább olyan arányban mennek el szavazni, mint a nagyvárosokban, akár akár 13 vagy 14 képviselője is lehet a kormánypártnak.

A Jobbik, a DK és az MSZP-Párbeszéd esélyes arra, hogy 2-2, nagy mozgósítással egyikük 3 képviselőt jutasson az EP-be, és az LMP-nek és a Momentumnak is van esélye a bejutásra - ez szintén mozgósítás kérdése lesz.

A Závecz szerint a választók aktivitása tovább erősödött májusban, már 45 százalék volt azok aránya, akik egy mostani választáson biztosan részt vennének és tudják is, hogy kire szavaznak. Ez alapján a közvélemény-kutató biztosra mondja, hogy a részvétel meghaladja majd az előző EP-választás 29 százalékos arányát.

Egyébként az életkor emelkedésével egyre nagyobb a részvételüket biztosra ígérő, biztos pártválasztók aránya, míg a 30 év alattiaknál bő egyharmad, addig a 60 év felettiek körében 58 száazlék. Jelenleg az alapfokú végzettségűek és a diplomások fele részére jellemző a nagyfokú aktivitás és elkötelezettség. A fővárosban nagy, 56 százalék a biztos résztvevő pártválasztók aránya, míg vidéken 42 százalék.