Jobb miniszterelnök lennék Orbánnál

Interjú Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével és EP-listavezetőjével

902A3716
2019.05.17. 09:30
Az EP-választást a Fidesz fogja nyerni, mivel az ellenzéki pártok rivalizálnak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és listavezetője szerint be kellene látni, hogy külön-külön nem lehet megverni Orbán Viktort. Mindenesetre jobb MSZP-s eredményre számít, mint öt éve. Tóth Bertalan beszélt a patkányozásról, az előválasztás esélyéről és a miniszterelnöki ambícióiról.

Húzónévnek tartja magát?

Mindvégig elsősorban az ellenzéki pártok együttműködésére, a közös listára törekedtem. A Párbeszéddel létre is hoztuk az egyetlen ellenzéki közös listát, az én listavezetésem ezt a szövetséget szimbolizálja.

A kutatások szerint vannak ismertebb és népszerűbb politikusok ebben az MSZP–Párbeszéd szövetségben. Miért nem közülük valaki a listavezető?

Sok kutatás van, a legutóbbi azt hozta ki, hogy a listavezetők közül a harmadik legnépszerűbb vagyok. De jobban örültem volna, ha kevesebb ellenzéki lista van, és közösen küzdünk a Fidesz ellen.

Nem arról van szó, hogy az Ujhelyi István és Szanyi Tibor közötti konfliktust így akarta a pártelnök megoldani? Hogy elvállalja a listavezetést, ezzel nincs is több vita erről.

Nem, ez a döntés arról szólt, hogy az MSZP komolyan veszi ezt az EP-választást, és hogy óriási tétet látunk. Azzal, hogy a pártelnök vezeti a listát, a teljes szervezetrendszer rááll a kampányra.

Ha már ráállt a teljes szervezet, mit gondol, melyik volt az MSZP mostani kampányának legsikeresebb húzása?

Nyilván a februári kongresszus, ahol vendégünk volt Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje, és a kampányhajrában újra eljön a csúcsjelölt. Ez is jelzi, hogy itthon az MSZP az egyedüli tagja az Európai Szocialisták pártcsaládjának. Ezért tűztük a zászlónkra a szociális Európa programját, az európai minimálbért és az európai minimálnyugdíjat.

EP-listavezetők, sorozatban

Az EP-választási kampány hajrájában az összes listaállító párt listavezetőjétől interjút kértünk. A Fidesz listavezetőjén kívül mindenki jelezte, hajlandó leülni velünk beszélgetni. Trócsányi Lászlót végül egy fóruma után kérdeztük, a valódi listavezetői interjúkat pedig sorozatban közöljük.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik listavezetője azt mondta, nem ülnek oda, ahová Orbán, itt olvashatja az interjút.

Döme Zsuzsanna, a Kétfarkú Kutya Párt listavezetője azt mondta, kötelezővé tennék a magyar nyelvet az EU-ban, ezt itt olvashatja.

Vágó Gábor, az LMP listavezetője arról beszélt, hogy Áder Jánosnál nagyobb kamuzöldet még nem látott.

Mennyivel hoz több szavazatot az MSZP-nek, hogy Timmermans idelátogat?

Ez azt szimbolizálja, hogy szövetséget kötöttünk a szociális Európa megteremtéséért. Látok ebben pluszszavazatot, így hitelesebben tudunk kampányolni itthon.

Mennyi pénzt fordítottak erre a kampányra?

Kevesebb mint 100 millió forintot. Nincs állami támogatás. Az elmúlt időszak fegyelmezett gazdálkodásának köszönhető, hogy ennyit tudtunk most költeni. De nem szabad elfelejteni, hogy az idén lesz egy önkormányzati választás is, tehát így kellett beosztani a pénzt.

Az önkormányzati választásra mennyit szánnak?

Bízom abban, hogy a helyi együttműködések alapján több párt fog össze, és így több forrás áll majd rendelkezésre.

Haza, Szeretet, Európa – ez az MSZP programjának címe. Az Európával kezdeném: a szociális Európa megteremtését már említette, de menne ennél tovább. Az Európai Egyesült Államok koncepciójával egyetért?

Az, hogy valamikor, valaha létrejön az Európai Egyesült Államok, előrelépés lenne. De sajnos azt látjuk, hogy az európai közéletben nincs jelen. Nem halljuk egyik csúcsjelölttől sem, és a tagállami kampányokban sincs jelen igazán.

Itthon Dobrev Klárától elég sokat halljuk, ez a fő üzenete a DK-nak.

Igen, tőle halljuk. De európai szinten inkább arra van esély, hogy a mélyebb integráció két sebességgel történik majd. Ez pedig igen hátrányos lenne a periférián lévő tagállamoknak. Ezért mi elsősorban abban hiszünk, hogy egy sebességgel történjen mindenfajta integráció.

Nagyobb hatalmat adna akkor az Európai Bizottságnak?

Európai szinten is hiszek a népképviseletben. Úgyhogy ha választanom kellene, akkor inkább az Európai Parlamentet erősíteném. De ne felejtsük, a legfőbb döntéshozó testület az EU-ban az Európai Tanács, amely az állam- és kormányfőket tömöríti.

Ki lesz az Európai Bizottság elnöke, mit tippel?

Nem tudom megjósolni, mi azért dolgozunk, hogy az Európai Szocialisták adják a bizottsági elnököt. Ez nem is esélytelen.

És Manfred Weber alkalmas EB-elnöknek? Orbán Viktor pár nappal ezelőtt alkalmatlannak nevezte a pártcsaládja jelöltjét.

Az Európai Néppárt elkötelezett az európai integráció iránt. Ha az EPP alkalmasnak tartotta, megbecsüljük az ellenfelet. De én azért dolgozom, hogy az európai szocialisták adják az elnököt.

Az MSZP programjának második szava: a Szeretet. Ujhelyi István ezt így fejtette ki: „Szeretet, mert elég a fideszes elit gyűlöletkeltéséből, a magyar emberek egymásnak ugrasztásából.” Bangóné Borbély Ildikó nagy vihart kavart patkányozása hogy fér ebbe bele?

Nagyon szerencsétlen mondat volt. Ő maga bocsánatot is kért azoktól, akiket megbántott. Ettől függetlenül a kormánypropaganda ezt úgy kiforgatta, hogy elég komoly frontális támadást indított az MSZP-vel szemben, de a közösségünk ezt a támadást visszaverte.

Egész pontosan hogy verte vissza?

A közösségi kiállással az országgyűlési képviselőnk mellett. Érzékeltük, hogy a választóink is ezt tartották helyes döntésnek. Majd ezután visszatértünk a fő kérdésre, hogy ki milyen Európába hisz.

Bangóné megszólalása után az MSZP kirakott egy videót, amelyben patkánykormányozik. Majd pár órával később levette. Ez miért történt?

Ez a videó volt a válaszunk a Fidesz számára. Majd az ügyet ezzel lezártnak tekintettük.

De miért került le a videó olyan gyorsan?

Mert a választókat programokkal és nem hecckampánnyal kell meggyőzni.

Volt olyan pont, amikor felmerült Bangóné lemondása?

Nem.

Ez az egész ügy erősíti vagy gyengíti az MSZP-t? A választási eredményen fog látszani?

Nem tudom megjósolni, hogy befolyásolja-e az eredményt. De mi elsősorban a szociális Európa programunk ismertetésére koncentrálunk, nem erre az ügyre.

Ezzel párhuzamosan azonban sorra látni olyan jelenségeket, amelyek ronthatnak az MSZP megítélésén. Itt vannak például a helyesírási hibák. Hogy fordulhatott elő, hogy Bangóné és Kunhalmi Ágnes hibásan írt szöveggel akcióztak?

Aki dolgozik, hibázik is. Ilyen hibák előfordulnak, nem túl szerencsés, ha egy politikust ilyen hibák alapján ítélnek meg.

Az MSZP a korábbi 28 évben is dolgozott, mégsem voltak helyesírási hibák.

Azért az MSZP a korábbi 28 évben is követett el hibákat. Ez benne van a pakliban: egy nyelvbotlás, egy angol szó hibás kiejtése.

Volt következménye ezeknek a helyesírási hibáknak?

Az előkészítő munkában jobban odafigyelünk. De nem tudok garanciát vállalni arra, hogy ez nem fordul elő többet.

Eddig az MSZP kampányáról beszéltünk, felteszem a kötelező kérdést: mire lesz ez elég? Hány százalékot és hány mandátumot jósol az MSZP-Párbeszéd listának?

Soha nem bocsátkozom jóslásokba. Szeretném, ha minél több mandátumot érnénk el. De jobban örültem volna, ha egy nagy közös listának kell drukkolni, mert félő, hogy akik nem érik el az öt százalékot, végül a Fidesz mandátumait fogják gyarapítani.

Kikre gondol?

Akik nem érik az öt százalékot.

LMP és Momentum?

Igen. Nyilván örülnék, ha nem lenne olyan párt, amelyik küszöb alatt maradna, de a kutatások mást mutatnak. Így fordulhat elő, hogy egy ilyen pártra adott ellenzéki szavazat el fog veszni, és a Fideszt fogja gyarapítani.

Máshogy teszem fel a kérdést az MSZP eredményéről: jobb szereplés lesz, mint öt éve (2 mandátum, 252 751 szavazat, 10,9%)?

Nyilván az a cél, hogy szavazatszámban és mandátumban is jobb legyen.

Beszéltem pár szocialistával, és az MSZP-s néplélek amiatt aggódik, hogy a párt beesik 10 százalék alá. Tart ettől?

Igyekszem inkább az MSZP néplelkét arra rábírni, hogy mozgósítsunk és ne aggódjunk.

Ha 10 százalék alá esik az MSZP, lemond az elnöki posztról?

Nem tervezem, és nem látom napirenden ezt a kérdést.

A két mandátum azt is jelentené, hogy Jávor Benedek nem jut be az Európai Parlamentbe. Ha így történik, kap valamilyen kárpótlást a Párbeszéd?

Nem a kárpótlásról szól ez. Jávor Benedek zöldpolitikusként az EP-ben órási munkát végzett, ha úgy alakul, hogy ott nem folytathatja, rá itthon is szükség van.

Bő egy éve tart a szövetség a Párbeszéddel. Ez miért jó az MSZP-nek?

Az ellenzéki pártok esélye a kormányváltásra kizárólag az együttműködésben van. Azzal, hogy összefogtunk, közös listát állítunk, közösen készülünk az önkormányzati választásokra, példát mutatunk. Tudjuk, hogy honnan indult a Párbeszéd, mi volt a viszonya az MSZP-hez, de megtaláltuk a közös pontokat. És ilyen közös pontokat kell találni a többi ellenzéki párttal is.

Folytatni kell, ami elindult decemberben. Örülök és büszke vagyok arra, hogy személyesen irányítottam az akciót, amikor elfoglaltuk a pulpitust a parlamentben. Mert ez indította meg azt a folyamatot, hogy leomlottak az ellenzéki pártok közötti fennálló falak.

Ha már említi a pulpitusfoglalást, kíváncsi lennék, miért hagyták abba a rabszolgatörvényezést. A tüntetések miért fejeződtek be? Mégsem volt olyan jelentős kérdés?

Nem, a választ máshol kell keresni. Az EP-választások közeledtével az ellenzéki pártok a saját útjukat kezdték el járni. Mivel mindenki külön listát állított, ez óhatatlanul versengéshez vezet. A választók arra számítottak, hogy véget ér a rivalizálás, és a parlamentben és a tévészékházban látott együttműködésnek a végkimenetele közös indulás lesz az EP-n és az önkormányzati választáson. Remélem, hogy az EP-választás után helyre tudjuk tenni a dolgokat, és újra meg tudjuk teremteni a decemberben látott hangulatot.

Az MSZP megelőzi a Jobbikot az EP-választáson?

Nem bocsátkozom jóslatokba.

A DK megelőzheti az MSZP-t?

Látható, hogy a DK erősödik. De ismét azt mondom, nem bocsátkozom jóslatokba. Ugyanakkor egyet tisztázzunk: úgy tűnik, ezt a választást mégiscsak a Fidesz fogja nyerni. Külön-külön nem tudjuk legyőzni a Fideszt. Hányszor követjük még el ezt a hibát?

Az EP-választáson látni fogjuk a pártok egymáshoz képesti erőviszonyát az egyes városokban. Tart attól, hogy újranyílnak már lezárt önkormányzati megállapodások emiatt?

Nálunk a helyi szervezetek döntenek az együttműködésről. Mindenhol helyben látják, szükséges-e bármilyen körzetet újratárgyalni. De nem látom, hogy ez veszélyeztetné az együttműködés tényét az ellenzéki pártok között.

Teljes ellenzéki egységről beszélt előbb. Budapesten viszont a Jobbik és az LMP kimaradt a polgármesteri megállapodásból. A Jobbikot a hírek szerint nem is akarják bevenni. Ha vidéken elfogadható a Jobbik, Budapesten miért nem?

Nem zárt ez a budapesti megállapodás. Május 26. után előválasztás is lesz, utána alakulhat ki a végleges konstrukció.

Úgy látja, lesz az előválasztás? Mert Puzsér Róbert legutóbb jelezte, hogy nem száll be, amíg érvényes az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum-megállapodás.

Nagyon szeretnénk, hogy legyen előválasztás. Júniusban el kell dönteni, ki a közös főpolgármester-jelölt.

Majdnem egy éve az MSZP elnöke, mi volt a legnehezebb napja eddig?

Nem érzem nehéznek ezt a dolgot, rengeteg dolgot elvégeztünk, és még rengeteg elképzelésem van. Létrehoztuk a Szociális Demokráciáért Intézet, amely egy baloldali elköteleződésű kutató-elemző intézet Andor László volt EU-biztos és Büttl Ferenc közgazdász vezetésével. Kialakítottuk az MSZP információs és rendezvényközpontját a Villányi úton. A párt anyagi helyzetét konszolidáltuk.

A régi tartozásokat mennyire sikerült rendezni?

Már csak félmilliárd forintos tartozása van az MSZP-nek. Pár év alatt két és fél milliárdról hoztuk le. Mindezt ingatlaneladásokból finanszíroztuk, és tudatosabban gazdálkodtunk az állami forrásokkal is. Emellett létrehoztuk a szolidaritási alapot. Az MSZP-s képviselők lemondtak a fizetésemelésükről, és ebből szociális és karitatív akciókat, ezzel foglalkozó civileket támogattunk.

Szervezetileg történetek átalakítások? Tavaly ugyanis azt láttuk a választási térképen, hogy némelyik régióból szinte teljesen eltűnt az MSZP.

Elkezdtük újjáépíteni a hálózatot. Harangozó Tamást nevezte ki az elnökség hálózati igazgatónak. Ő is tudja, ez egy hosszú, sziszifuszi munka lesz.

MSZP-pártelnök elődei közül kit tart példaképének?

1992-ben léptem be az MSZP-be, 17 évesen. Horn Gyula akkori elnök a fő-fő példakép. Horn sikeresen stabilizálta az MSZP szervezetét és politikáját, és olyan programot adott, amely az emberekről szólt. Én is ezt tartom ma követendőnek.

Tavaly a kongresszuson az egyik pártelnök elődje, Mesterházy Attila volt az ellenfele. Lesz még ő az MSZP elnöke valaha?

Erről mindig a kongresszus dönt. De hangsúlyozom, hogy Attila végzi most a munkáját, járja az országot, erősíti a kampányt.

Közben viszont kezdeményeztek egy etikai vizsgálatot ellene. Ezt az etikai bizottság elutasította, de nem veszi ki rosszul magát, ha a volt pártelnököt etikailag akarják vizsgálni?

Pártelnökként nem szólhatok bele az etikai bizottság munkájába. Most sem kommentálom.

Előbb Horn Gyulát említette. Vissza tud még valaha kapaszkodni az MSZP arra szintre, ahol Horn Gyula idején volt? Kormányoz még valaha az MSZP?

Nagyon szeretném. Az, hogy a 21. században ugyanúgy kormányra lehet-e kerülni, mint Horn Gyula, az persze kérdés. De a politikai hozzáállásából tanulni kell, és újra kell fogalmazni az új baloldali politikát.

Ön lenne miniszterelnök egyszer?

Egyszer.

Jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán?

Azt gondolom, igen, jobb miniszterelnök lennék Orbánnál. Egyrészt más a demokráciafelfogásom, másrészt a haragot és a gyűlöletet sosem tartom jó tanácsadónak. Hibás út az emberekben a félelmet gerjeszteni, inkább az együttműködést és a pozitív hozzáállást kell erősíteni. Ezzel sokkal többre menne a magyar társadalom.