Minden, amit a választásról tudni lehet és érdemes

clk alap
2019.05.26. 06:03 Módosítva: 2019.05.26. 12:44

Miről szól ez a szavazás?

Az Európai Parlamentbe választunk képviselőket. Minden EU-tagállamban tartanak szavazás május 23-26 között, és minden ország a népességszámával arányosan küldhet képviselőket Strasbourgba és Brüsszelbe (két helyen is ülésezik az Európai Parlament, vagy rövidebben: EP). 

Két perc alatt megérti az EP-választást

Kik szavazhatnak?

Magyarországon a 18 év feletti magyar állampolgárok a választók, de az EP-választáson az itt lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok is szavazhatnak. Tavalyi újítás, hogy az EU területén  kívül lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak is lett hazai választójoga. Vagyis egy Szerbiában vagy New York-ban élő magyar állampolgár is szavazhat.

Mikortól meddig lehet szavazni vasárnap?

Angliában és Hollandiában már csütörtökön elkezdődött a szavazás, Magyarországon hagyományosan vasárnap lehet szavazni. A voksolás reggel hattól este hétig tart ezúttal is. 

Mire szavazhatok?

Listára. Az EP-választás Magyarországon: egyfordulós, listás szavazás, amelyen Magyarországon csak pártok indulhatnak. Az ország 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe, azt a listákra leadott szavazatok alapján osztják el. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5%-át.

Jelenleg 751 képviselőt választanak a 28 tagállamban. De most még Nagy-Britannia is választ. A brexitet követően az EP-képviselők száma 705-re csökken. 

Kikre szavazhatok?

Kilenc listát vettek nyilvántartásba:

  • Fidesz-KDNP: Trócsányi László, Szájer József, Járóka Lívia, Deutsch Tamás, Gyürk András
  • Jobbik: Gyöngyösi Márton, Balczó Zoltán, Jakab Péter, Bana Tibor, Z. Kárpát Dániel
  • MSZP-Párbeszéd: Tóth Bertalan, Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Jávor Benedek, Tüttő Kata
  • DK: Dobrev Klára, Molnár Csaba, Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila, Horváth Jácint
  • LMP: Vágó Gábor, Demeter Márta, Kendernay János, Kóbor József, Kanász-Nagy Máté
  • Momentum: Cseh Katalin, Donáth Anna, Nemes Balázs, Csillag Tamás, Kádár Barnabás
  • Mi Hazánk: Toroczkai László, Dúró Dóra, Árgyelán János, Popély Gyula, Gulya Tibor
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Döme Zsuzsanna, Kovács Gergely, Juhász Veronika, Victora Zsolt, Fűrész Gábor
  • Munkáspárt: Thürmer Gyula, Fehérvári Zsolt István, Kalmár Dávid, Frankfurter Zsuzsanna, Koch János

Hová tűntek a kamupártok?

Az EP-választásokra nem jár a pártoknak, listáknak állami támogatás, így kamupártos trükkökre nem kell számítanunk.

Hol szavazhatok?

Csak a lakcíme szerint kijelölt szavazókörben. Erről értesítőt is kapott. Ha elvesztette vagy kidobta a kukába, sebaj, ezen a linken megnézheti, megkeresheti, hol tud szavazni. Vagy kérdezze meg a szomszédját! Nagy az esély arra, hogy most is ugyanabban az óvoda- vagy iskolaépületben van a szavazókör, ahol eddig szavazott, de ez nem biztos.

A lényeg, hogy vigye a személyazonosságát igazoló papírjait (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) ÉS a lakcímkártyáját.

Ikszelni kell vagy rajzolni is lehet a szavazólapra?

Két egymást metsző vonalat kell rajzolni a választott jelölt és párt neve mellé: ez tehát lehet iksz és kereszt is.

Mi van, ha este hét előtt egy perccel érek oda, és még akkor is sorbanállás van?

Akkor még lehet szavazni. A szavazatszámláló bizottság egyik tagja pontban este hétkor a sor végére áll. Aki előtte áll, az még leadhatja a szavazatát, aki ezután jön, az már nem. De az EP-választáson azért nem szokott akkora tumultus lenni, mint egy parlamenti választáson.

Mikor lesz eredmény?

Az EP-választáson csak este 11 óra után kezdi közölni az előzetes adatokat a Nemzeti Választási Iroda. Az EP-választásnál ugyanis az az uniós előírás, hogy csak akkor hozható a voksolás eredménye nyilvánosságra, ha a 27 tagállam összes szavazókörében befejeződik a szavazás. Olaszországban csak este 11 órakor fejeződik be a voksolás.

Az Indexet azonban érdemes frissítgetni, mert a szavazókörökből szivárgó nem hivatalos információkról, illetve az európai exit poll adatokról folyamatosan beszámolunk.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)