Ők a magyar képviselők, akik most kiesnek az Európai Parlamentből

2019.05.27. 13:39 Módosítva: 2019.05.27. 14:54
Eléggé átrendezte az erőviszonyokat az idei EP-választás, néhány képviselő végleg búcsúzik Brüsszeltől. Egy részük távozása már várható volt, maguk is bejelentették visszavonulásukat vagy esélyük sem volt újra bekerülni. Néhányuk sorsa még bizonytalan.

Morvai Krisztina

Morvai Krisztina idén jelentette be visszavonulását, miután eltemette volt férjét, Baló Györgyöt. Facebook-posztjában azt írta: a politikától, a nyilvános közéleti szerepvállalástól is búcsúzik. Morvai maga is a 2006-os tüntetéseken alkalmazott brutális rendőri fellépésektől eredezteti közéleti szerepvállalását, amikor a Civil Jogász Bizottság társelnökeként nyilvánosan követelte a jogsértések kivizsgálását. 2009-ben és 2014-ben is a Jobbik listájáról került be az EP-be. A középre mozduló Jobbik azonban tavaly áprilisban visszahívta az Európai Parlamentből, mert a párt szerint régóta intenzív kampányt folytatott ellenük. Felrótták neki, hogy valójában a Fidesz bevándorlóellenes kampányát segíti, és támogatta a Békemenetet is. Morvai tavaly azt mondta: ha a Jobbik győzne, nem mehetnek majd utcára a bevándorlóellenes magyarok. A politikus nem adta vissza mandátumát. Arra hivatkozott, hogy azt a vonatkozó jogszabályok alapján megtarthatja, és ő következetesen képviseli továbbra is a Jobbik eredeti, 2014-es irányvonalát.  

DSC 0188
Fotó: Bődey János / Index

Kovács Béla

Az Index 2014-ben leplezte le egy oknyomozó cikkben az erős orosz kapcsolatokkal rendelkező Kovács Bélát. A pártban is csak KGBélaként emlegetett képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, majd a legfőbb ügyész májusban indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, ami 2015 októberében meg is történt. A Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt vádat ellene amiatt, hogy a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről. Emellett uniós költségvetési csalással is vádolják. A politikus végig azzal védekezett, hogy legfeljebb lobbizást végzett, de nem kémkedett. Már akkor bejelentette, hogy kilép a Jobbikból. Idén februárban Kovács Béla azt nyilatkozta: az EP után az üzleti életben folytatja, és elsősorban Üzbegisztánra fókuszálna.

Tőkés László

A romániai forradalom hőse, az erdélyi magyarság szimbolikus képviselője már egy 2018-as interjúban csalódottságának adott hangot az Európai Parlamenttel szemben, és már akkor bejelentette, hogy nem indul újra. Tőkés az unióba belépő Romániában 2007-ben tartott  EP-választásokon az RMDSZ-szel vitában álló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselőjeként került be az EP-be. Akkor a néppárti PD-L-es román és az RMDSZ-es képviselők megakadályozták, hogy beüljön az Európai Néppártba, így végül az Európai Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció tagja lett. A 2009-es választáson már az RMDSZ és az EMNT közös jelöltjeként jutott be. 2014-ben a Fidesz listájára került be, hogy így biztosítsák az erdélyi magyarság képviseletét. Tőkés nem adta fel radikalizmusát. 2018-ban az Origónak azt mondta:  elveszítette illúzióit az Európai Néppártban, ami szerinte érzéketlen a nemzeti ügyek iránt és vallástalan. Akkor azt mondta, csak azért nem ült át a függetlenekhez, mert lojális nemzetstratégiai szövetségeseihez és Orbán Viktor barátjához. Tőkés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként továbbra is aktív akar maradni. 

Schöpflin György 

A magyar uniós képviselők doyenjének számított a Nagy-Britanniában felnőtt Schöpflin György. A történész és politológus, akit a más nemzetbeli képviselők is az Európai Parlament egyik meghatározó tekintélyének tartottak, tizenöt év után vonul vissza. Az angolul kiválóan beszélő Schöpflin az EP-ben és az európai nyilvánosságban is az Orbán-kormány állandó védelmezőjének, az intézkedések magyarázójának szerepét töltötte be. Nemrég a kormány és a CEU vitáját vezette le, igyekezett logikusan végigvenni, mit miért tesz a kormány. A 79 éves politikus januárban a Válasz.hu-nak adott interjúban azt mondta: nem merné már magát fiatalnak nevezni, és a rengeteg utazással járó életmód is fárasztotta, így itt az ideje átadnia a stafétabotot. 

Jávor Benedek 

Az egykori LMP-s Jávor Benedek 2014-ben az Együtt-Párbeszéd Magyarországért jelöltjeként jutott be az EP-be. Következetesen képviselt témákat - a paksi bővítés problémáit és a visszaéléseket az uniós forrásokkal -, így azon kevés uniós képviselő közé tartozott, akiknek a tevékenysége jól követhető volt a nyilvánosságban. Miután az MSZP-Párbeszéd közös listáján idén a negyedikként, gyakorlatilag a harmadikként szerepelt, a közvélemény-kutatások alapján számíthatott arra, hogy nem kerül be. A választás után azt mondta, munkát keres. Arra a kérdésünkre, hogy a magyar belpolitikában keresi-e új munkahelyét, azt mondta: "egyelőre nem tudom megmondani, hogy hol és hogyan fogom folytatni, egyelőre szeretnék visszamenni a családomhoz, és két és fél hónap után újra megismerkedni velük."  

Meszerics Tamás 

Az idei EP-választás tetőzte be az LMP teljes bukását: még a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. 2014-ben is hatalmas küzdelemben, nagy nehezen sikerült megszereznie egy helyet a pártnak. Akkor Meszerics Tamás történész, a CEU adjunktusa ment ki Brüsszelbe. Meszerics teljesítményét azonban sok kritika érte a pártban, miután ő onnantól inkább  a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakció agendáját követte, és nem az LMP számára fontos témákat képviselte. Anyagi elszámolási vita is kialakult közte és a párt között, és amikor Meszerics végül a Sargentini-jelentést sem szavazta meg (nem is utasította el, egyáltalán nem szavazott), tavaly október 22-én kilépett az LMP-ből. 

Ujhelyi István vagy Szanyi Tibor?

Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, vajon ők folytathatják-e brüsszeli pályafutásukat. A probléma az, hogy az MSZP és a Párbeszéd az eddigi 3 helyett mostantól csak 1 mandátummal rendelkezik. Ez Tóth Bertalan pártelnök-listavezetőt illetné, de ő már jelezte, hogy nem kívánja felvenni a mandátumot. Hogy ne legyen egyszerű a dolog, a mandátumot nem kapja meg automatikusan a lista második helyén álló Ujhelyi István, Szanyi Tibor ugyanis azt javasolta: erről az MSZP választmánya döntsön.

DBELO20140715025
Fotó: Beliczay László / MTI

Niedermüller Péter

Az etnográfus, kulturális antropológus, egyetemi oktató ott volt a mostani EP-választáson határozottan megerősödő Demokratikus Koalíció alapításánál, azóta a párt alelnöke. 2014-ben a párt listájának harmadik helyén szerepelt, de miután Gyurcsány Ferenc visszalépett, Molnár Csaba mellett Niedermüller mehetett Brüsszelbe, ahol a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének kincstárnoka, illetve több bizottság tagja volt. Miután a Sargentini-jelentést megszavazták, és a kormánypárti sajtó hazaárulással vádolta meg őket, feljelentették magukat a Legfőbb Ügyészségen, majd papírt kaptak arról, hogy ezzel nem követtek el hazaárulást. A DK-nak most 4 képviselője lesz (Dobrev Klára, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila), Niedermüller Pétert a DK az önkormányzati választásokon indítaná a VII. kerületben.

Balczó Zoltán?

A tavalyi választásokon megroggyant Jobbik EP-listáján hemzsegtek a parlamenti képviselők, írtuk idén márciusban, miután a  lista első tíz helyén hat parlamenti képviselő szerepelt. A lista élére Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, parlamenti frakcióvezető került. Balczó Zoltán, a Jobbik egykori alelnöke, aki két ciklust dolgozott végig az EP-ben, csak a 2. helyet kapta. Miután a Jobbik csak 6 százalékot ért el, az eddigi három helyett csak egy képviselőjük lehet Brüsszelben. Hogy Gyöngyösi felveszi-e a mandátumát, és ha nem, ki megy Brüsszelbe, arról a héten születik döntés.

Erdős Norbert 

A Fidelitas egyik alapítójának számító Erdős Norbert 2002-2011-ig országgyűlési képviselő volt, majd a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője lett. 2014-ben került ki Brüsszelbe a Fidesz-KDNP listájáról. Az EP-ben  a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja lett, majd 2017-től  a Halászati Bizottságé is. Idén tavasszal egy kampányfórumon a közös agrárpolitika fontossága mellett a halászati és a méhészeti ágazatban elért eredményeiről beszélt, külön kiemelve a magyar méz védelme érdekében tett lépéseit. A Fidesz-KDNP idei EP-listáján a 15. helyen szerepelt, így nem jutott be.