Villámgyorsan Magyarországra jön a dél-koreai külügyminiszter

2019.05.30. 08:46 Módosítva: 2019.05.30. 09:02

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt – jelentette be csütörtökön Kim Incsol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

„Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját” – tudatta Kim, aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

A hajóbalesetről szóló összefoglaló cikkünket itt találja.

Az MTI eközben azt is írja, hogy a külügyminiszterrel az élén kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök a koreaiak magyarországi vízi balesete miatt. Már korábban megírtuk, Mun Dzsein elnök utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg mindent azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

Az államfő ezután rendkívüli tanácskozást tartott biztonsági kabinetjével. Az elnöki szóvivő ennek végeztével közölte:

az operatív csoporton kívül egy 13 fős mentőcsoport is Magyarországra utazik. Ennek hét tagja katasztrófamentő lesz – közülük ketten részt vettek a Szevol dél-koreai komphajó 2014-es katasztrófája utáni mentésben –, hatan pedig a parti őrség tagjai.

A szóvivő idézett az elnöktől: „Szeretném, ha minden lehetséges diplomáciai csatorna igénybevételével, a magyar hatóságokkal együttműködve a lehető leggyorsabban elvégeznék a kutató-mentő műveleteket. A legfontosabb a gyorsaság. A lehető leggyorsabban mozgósítsák a katasztrófamentőket a szükséges felszerelésekkel együtt!"

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Juijongtól, a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől is. A dél-koreai hatóságok tájékoztatása szerint a turisták egy hat országot érintő kelet-európai körutazáson vettek részt, amelynek része volt a Baltikum is.

Az utat szervező, szöuli székhelyű, Very Good Tour nevű utazási iroda a baleset után néhány órával megtartott sajtótájékoztatóján közölte AZ UTAZÁS RÉSZLETEIt. a turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük – mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő.

A Yonhap hírügynökség idézte az utazási irodának azt a közlését, miszerint nem lehet tudni, hogy a hajó minden utasán volt-e mentőmellény.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport