Több mint 20 centimétert apadt a Duna Budapesten

2019.06.02. 13:15

A Duna budapesti szakaszán szombaton a déli órákban tetőzött a folyó 588 cm-nél, vasárnap délelőtt viszont csak 562 cm volt a vízállás. A most következő napokban viszonylag gyors apadás várható, mert a csapadéknak a vízgyűjtőkön egyelőre nincs utánpótlása - írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani. A Tisza magas vízállása miatt hétfő reggel hat órától lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot. Ez nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével, mert ahhoz 650 centiméteren kellene lennie a vízszintnek, de vasárnap reggel Szegednél 553 centiméter volt a vízállás.

Az elmúlt 24 órában a Tisza mellékfolyói közül a Fekete- és a Fehér-Körös apad, gyengén árad a Kettős-Körös és a Berettyó, stagnál a Sebes-Körös. Az igazgatóság területén elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán, az összesen 340 kilométer hosszú védvonalakból 154 kilométeren.

Az országban jelenleg 737 km-en van árvízvédelmi készültség .