A Kúriához fordult Rogán, mert bűnözőnek nevezték, de hiába

2019.06.03. 13:41 Módosítva: 2019.06.03. 13:41

A Kúria helyben hagyta az első és másodfokú bíróság döntését, amely arról szólt, hogy Juhász Péter, az Együtt nevű párt volt elnöke összefüggésbe hozhatja-e a maffiával és mondhatja-e Rogán Antal fideszes miniszterre, hogy bűnöző.

Az ügy még a 2014-es választási kampányban robbant ki, amikor Juhász Péter, belvárosi képviselőjelölt számos olyan ügyet hozott nyilvánosságra, amelyben Rogán Antal még V. kerületi polgármesterként hozzájárult ahhoz, hogy a piaci ár alatt adjon el a kerület lakásokat, épületeket.

Rogán és a belvárosi önkormányzat Juhász Péter számos nyilatkozatát gyűjtötte egybe, és perelte érte a volt ellenzéki politikust. Többek között olyan kijelentéseket kifogásoltak, mint hogy Rogán Antal üzletelt a [számos komoly bűncselekménnyel vádolt és a Prisztás-gyilkosságért börtönbüntetésre ítélt] Portik Tamással, hogy Rogán maffiózókkal üzletelt, továbbá hogy a Rogán-klán az egy bűnszervezet.

A bíróság első fokon azt mondta ki, hogy a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán pedig nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak szemmel előtt kellett volna tartani. A Kúria indoklásában is megismétli a vélemény-nyilvánítás szabadságának alkotmányban védett terjedelmét, és hogy az értékítéletek fokozott védelmet kell, hogy élvezzenek a közügyekkel kapcsolatban.

A bíróságnak nem a felperesek szubjektív sértettség érzéséből kell kiindulnia, hanem külső objektív szemléletmódot kell alkalmaznia - írja a Kúria.

A felperesek, tehát Rogán és az önkormányzat a Kúria ítélete szerint pervesztesek lettek, ezért kötelesek az alperes juhásznak a felülvizsgálati eljárási költséget is megfizetniük.