Megérkezett a hajókatasztrófa helyszínére a Clark Ádám úszódaru

7577A0BD-4D93-4462-A842-22D6152B201D
2019.06.07. 13:54 Módosítva: 2019.06.07. 15:34

Pénteken 14 óra után lezárták az Árpád hidat és a Margit hidat, amíg átmenti alattuk a Clark Ádám úszódaru. A daruval a múlt szerdán hajóbalesetet szenvedett Hableány roncsait fogják a felszínre hozni.

Legfrissebb: Fél 3 után néhány perccel, miután a hajódaru átúszott az Árpád híd alatt, a hídon újra megindult a gyalogos és autósforgalom. A Margitsziget északi csücskében erős a rendőri jelenlét, Clark Ádám a Tímár utcánál kis időre megállt, majd továbbindult. Az úszódaru három óra előtt néhány perccel a Margit híd alatt is átjutott, ezután ott is megindult, és most mindkét hídon halad a forgalom, bár nagy a dugó.

A Clark Ádámot, mivel kis területen nehezen irányítható pontonhajó, a manőverezésben a Szent Flórián hajó segíti, segítette. Az úszódaru most arra vár, hogy a búvárok úgy tudják rögzíteni a mélyben lévő hajóroncsot, és megkezdhessék a kiemelést. Erről részletesebben a TEK péntek délutáni tájékoztatásáról szóló cikkünkben olvashat.

A tömegközlekedést is érinti a hajódaru mozgása:

Az Index feljutott az úszódarura, videón mutatjuk meg, hogyan néz ki:

Feljutottunk az úszódarura, ami ki fogja emelni a Hableányt

A Margit híd felett helikopter kettő óra körül már helikopter körözött, majd elkezdték a gyalogosokat leterelni a hídról. Ugyanez történt néhány perccel kettő után az Árpád hídon is, ahol a gyalogosoknak és a bicikliseknek tiltották meg először, hogy felmenjenek a hídra, de autók még járnak a hídon, jelentették tudósítóink.

Az úszódaru az újpesti vasúti hídtól indulva kettőkor és a Népsziget mellett haladt el, majd  monstrumot két kisebb hajó és rendőrségi motorcsónak vezette fel, és haladtak el a híd alatt a Margitsziget és a Hajógyári sziget közötti részen. Tudósítóink szerint az Árpád hídnál legalább egy méternyi hely volt a daru teteje és a híd hasa között, és kényelmesen átjutott a Margit híd alatt is. Az úszódaru a mentés helyszínétől délre, nagyjából 200 méternyire horgonyzott le. Miután megállt, megkezdték kiengedni a nagy mennyiségű ballasztnak használt vizet, ami valószínűleg segített, hogy átférjen a hidak alatt. Délután négy órára felhúzták a darut, már nem az utazó, vízszintes helyzetben áll.

Az utóbbi napokhoz képest jelentősen több rendőr motorcsónak látható a helyszínen, nem is nagyon látni más hajókat közlekedni.

(Borítókép: Clark Ádám úszódaru 2019. június 7-én átkel az Árpád híd alatt. Fotó: Németh Sz. Péter / Index) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport