Kálmán Olga: Szégyelljék magukat!

2019.06.07. 19:16 Módosítva: 2019.06.07. 20:52

Kálmán Olga, a DK, Karácsony Gergely az MSZP–P és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje is felszólalt pénteken este A Város Mindenkié csoport tüntetésén, amelyet az  Alkotmánybíróság (AB) épülete elé szerveztek, miután az alkotmánybírók úgy döntöttek, hogy nem alaptörvény-ellenes a hajléktalantörvény.

Mint írtuk, a magyar kormány októberben új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat.

A döntést megtámadták arra hivatkozva, hogy a rendelkezések a jogállamiság elvével és az emberi méltósághoz való joggal is ellentétesek, az AB azonban nem találta problémásnak a bevezetett új szabályt.

A Város Mindenkié csoport szerint a normakontroll eljárás „nem mutatott elég bátorságot, igazságérzetet és jogérzéket ahhoz, hogy érvényt szerezzenek a jogállamiság követelményeinek. A döntés szembe megy a korábban hozott alkotmánybírósági döntésekkel.” Ezért tüntetést szerveztek péntek estére az AB épülete elé.

Szerintük a kormány 2018-ban nemcsak az Alaptörvénybe foglalta a hajléktalan emberek üldözését, de a rendszerváltás óta példátlan rendőri zaklatásnak is kitette a hajléktalanságban élőket. Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek egész röviden szólaltak csak fel, beszédükben lényegében elismételve a tüntetés fő üzeneteit.

Karácsony Gergely azt emelte ki, hogy a hajléktalan emberek üldözése az őket segíteni igyekvő szociális munkások munkáját olyan mértékben nehezíti, hogy ez esetenként életekbe kerül.

„Egy dologban lehet bízni: hogy sokan vannak a budapestiek között, akik hisznek abban, hogy a város mindenkié, és ez a sok ember eljön, és ezt a várost megváltoztatják” – mondta.

A Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor arról beszélt, hogy főpolgármester jelölti előlépésének egyik oka az volt, hogy hogy szeretne végre nem tüntetésekre járni, hanem egy olyan városban élni, ami minden polgárának próbálja megadni a lehetőséget, nem állít akadályokat azoknak, akik teszik a dolgukat, és könyörületesebb azokkal, akik bajba jutottak

Kálmán Olga, akit a DK indít főpolgármesternek, szomorúnak nevezte, hogy a három jelöltnek épp egy ilyen eseményen kell először felszólalnia, nem így képzelte az első közös kiállást, a helyzet azonban szükségessé teszi, hogy hallassák a hangjukat. A hajléktalanok nem statisztikai adatok, hanem emberek, a kormány pedig emberek sorsáról döntött a hajléktalantörvénnyel, szégyellje magát mindenki, aki részt vett ebben.

„Az emberi életet védeni alapkötelesség. Az AB azt mondta ki, hogy annak, aki bajban van, annak nem kell segíteni? Szégyelljék magukat a bírók. De ne csak ők.  Hanem mindenki, aki ebben a játékban cinkos volt, akár hallgatással, akár törvényhozással” - mondta.

Misetics Bálint, az AVM aktivistája a rendezvényen elmondta, a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a kilakoltatások megakadályozása és a megfelelő lakáspolitika lenne, ami mindenkinek biztonságos és megfizethető lakhatást biztosít.