Donáth Anna szerint az egyházak félnek, nehogy kiessenek a rendszer kegyeiből

61194494 1356754771133001 105151180342034432 o
2019.06.08. 16:47

A Momentum Mozgalom közel 10%-os EP-választási eredménye miatt EP-képviselőséget szerzett Donáth Annával készített interjút a Szemlélek. A beszélgetésben szóba került a magyarországi egyházak és a jelenlegi hatalom viszonya is, a korábban a Menedék Egyesületnél dolgozó Donáth - akinek édesapja Donáth László, evangélikus lelkész - pedig határozott véleménnyel van az egyházaktól elvárható kiállásról.

A választás előtti országjárásról beszélgettek, amikor a Szemlélek rákérdezett, hogy milyen élményük volt helyi egyházi, vallási szervezetekkel. Donáth a válaszában azt mondja, nem igazán volt élményük velük, és ennek oka a félelem:

"hogy ha az ellenzéki politikai pártok felé nyitottá válnak, akkor kiesnek a rendszer kegyeiből."

Donáth szerint a tökéletes példa a menekültválság volt, ami pont egy olyan történés, amikor az egyházaknak meg kell szólalniuk, kell, hogy legyen mondanivalójuk. Vagy Törökszentmiklós esete, amikor a szélsőjobb riogatott vonulással.

Minden egyháznak nagyon fontos szerepe van abban, hogy kiálljon akkor, amikor az emberek védtelenek, amikor emberek méltóságát tiporják, pont a keresztény értékek mentén. Azt látjuk, hogy a nagy egyházak fülüket farkukat behúzzák, mert félnek

- mondja Donáth, aki szerint kivétel volt az evangélikusok megszólalása menekültügyben, bár az is későn jött.

"De én ennél sokkal nagyobb bátorságot várnék, mégpedig azért, mert az az értékrend, amit ők felvállaltak, teljesen szembe megy a mostani kormányzattal."

- mondja, és hozzáteszi:

Ha én egyházi vezető lennék, rég sikítva tiltakoznék azért, hogy a kereszténységet ne használhassák fel, ne forgathassák ki álságos politikai címkék alatt. Mert az a tanítás, amit a szószékről mondanak, hazuggá válik abban a pillanatban, amint a konkrét társadalmi jelenségek mentén nem állnak ki. Szinte másról sem szól az egész Újszövetség, mint hogy Jézus hány ilyen konfliktusba állt bele. És a Jézusi tanításnak ez a jelentése szerintem, hogy ki kell állni a gyengék és az elesettek mellett. Ezért nem is értem, hogy sajátíthatta ki a vallásosságot a jobboldal.

Donáth arról is beszél, milyen volt lelkészgyerekként felnőni egy olyan gyülekezetben és olyan egyházi közegben, ahol teljes szabadságot kaptak "arra nézve, hogy mi ebben hogyan és milyen mértékben szeretnénk részt venni". És ezzel a tapasztalattal, hogy milyen egy összetartó kis közösségben felnőni értette meg, hogy változást kisebb közösségekben lehet elérni, éppen ezért azt gondolja, támogatni kell az egyházi, vallási közösségeket, mert ezek védőhálót jelentenek.

Donáth szerint az egyházat és az államot el kell választani egymástól, abban pedig a korábban hatalmon lévő pártoknak is óriási felelőssége van, hogy hagyták az egyházakat ennyire kisajátítani. Szerinte azon az úton kellene elindulni, hogy az egyházak önfenntartóvá váljanak, amihez egy olyan szocializációs folyamat is kell, hogy az emberek a saját gyülekezetüket saját maguk akarják fenntartani.

"Nem szabad, hogy az egyház függjön az államtól és vice versa. Itthon inkább az előbbit látjuk, míg Lengyelországban éppen fordítva van, de egyik sem egészséges"

- mondja Donáth. A teljes interjút itt tudja elolvasni.

(Nyitókép: Kacskovics Mihály Béla / Momentum Mozgalom / Facebook)