Újra kell szervezni az orvosi ügyeletet Szombathelyen

2019.06.12. 19:56

Felmondta a szombathelyi orvosi ügyeleti ellátásról az önkormányzattal kötött szerződést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte a vasi megyeszékhely polgármestere szerdán az MTI-vel.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta: a szerződés felbontását azért kezdeményezte a Mentőszolgálat, mert az ellenzéki vezetésű önkormányzat 30 millió forinttal csökkentette az ellátás finanszírozására általa beterjesztett költségvetésben szereplő összeget.

A polgármester - aki több évtizeden át mentőorvos, a regionális mentőszervezet vezetője volt - hangsúlyozta: az új ellenzéki többség által végrehajtott pénzmegvonás csökkenti a szombathelyiek biztonságát és csökkentheti az orvosi ügyeleti ellátás eddig megszokott színvonalát.

Puskás szerint az OMSZ a lehető legolcsóbban, "önköltségi áron",szakszerűen és fegyelmezetten szervezte meg az orvosi ügyeletet, amelynek közvetlen ellátása során támaszkodhattak a mentőszolgálat lehetőségeire is. Emellett az újonnan keletkezett kiadásokat - például a kötelező béremeléseket - az OMSZ nem vállalhatta magára, ezért érthető a lépése.

Puskás Tivadar
Puskás Tivadar
Fotó: Varga György / MTI

Nemény András, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője szerint ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt. Csupán arra a 32 millió forintra kértek volna magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amelyet szerinte a helyi háziorvosokkal látnak el.

Emellett a korábban fideszes többségű önkormányzat is úgy foglalt állást, hogy az OMSZ-szel kötött szerződést felül kell vizsgálni. "Eddig semmiféle választ nem kaptunk a mentőszervezettől a kérdéseinkre, a közgyűlés sem tárgyalt a szerződés esetleges felbontásáról" - mondta.

Nemény szerint ha odaadták volna nekik a kért adatokat, és abból kiderült volna, hogy a kért plusz pénzt a mentőszolgálat a szombathelyi orvosok bérére fordította, úgy a többlet igényt is megszavazták volna. Ha viszont egy állami szervezet "nagy kalapjába" folyt be a pénz, nem szeretnének többet fizetni. Szerinte egyébként Szombathelyen az orvosi ügyelet ugyanúgy megszervezhető az OMSZ bevonása nélkül is, mint az ország más településein, anélkül hogy romlana az ellátás minősége.