Gyurcsány nem csak Kálmán Olgát hívta főpolgármester-jelöltnek

2019.06.13. 05:06

Karácsony Gergely támogatásának megszüntetéséről, illetve Kálmán Olga DK-s támogatásáról kérdezte Gyurcsány Ferencet a Magyar Narancs. A DK elnöke a lapnak arról beszélt, hogy „balgának” tartja magát, amiért sokáig nem vette észre, hogy Karácsony Gergely nem a legalkalmasabb.

Az ellenzéki belharc röviden összefoglalva: a DK Karácsony Gergelyt az MSZP–Párbeszéd jelöltjét támogatta főpolgármester-jelöltnek az első előválasztáson, és Gyurcsány az EP-választás másnapján is jelezte, hogy bíznak Karácsonyban. Majd Dobrev Klára múlt héten előállt a DK új jelöltjével, Kálmán Olga műsorvezetővel. Karácsony Gergely az Indexnek beszélt arról, hogy megdöbbentette a húzás, mert Gyurcsány 8 perccel a bejelentés előtt hívta, hogy felrúgja a korábbi megállapodásukat. A DK-s Gréczy Zsolt pedig erre közölte, hogy hat nap volt az a nyolc perc , és a megállapodást (miszerint Karácsony nem kampányol az EP-választás előtt az MSZP–P-nek) Karácsony szegte meg.

Így érkeztünk el a Magyar Narancs-interjúhoz, amiben Gyurcsány az alábbi érveket sorakoztatja Karácsony ellen. Idézetek következnek:

  • Nemrég volt egy informális találkozó a budapesti MSZP és DK által jelölni kívánt kerületi polgármesterek és a pártok ügyeit intézők között. Felállt ott egy ma is hivatalban lévő polgármester, és azt mondta: „Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban. (...) Nincs már az a meggyőződésünk, hogy jó főpolgármester-jelölt lennél. Elveszítettük a hitünket, hogy meg lehet nyerni Budapestet.”
  • Gergőnek a maga végtelenül nyitott, civil típusú személyiségéből az árad, hogy neki az ügy a fontos, és nem a saját személye. De a vezetőből áradnia kell, hogy ennek az ügynek én vagyok a legjobb képviselője. Én! (...) A reményt meg kell tudni jeleníteni. „Általam lesztek a legerősebbek! De ha ez nem jön egy vezetőből, a többiek hogyan fogják meggyőzni. A politikus lényegéhez tartozó erő, ami nem definiálható pontosan, a kisugárzás... Aki nem tudja a Puzsér-ügyet elintézni, hogyan fogja Tarlóst?”
  • Aki nem tudja, hogy mikor kell kompromisszumot kötni, és mikor kell harcban legyőzni a másikat. Gergely ennek az eszköztárnak egyik részét tudja használni, de a másikhoz akkor sem nyúlna hozzá, amikor nincs más választása.
  • Aki Puzsérral belemegy egy állóháborúba, az azt a véleményt alakítja ki magáról, hogy a Puzsérnál fajsúlyosabb politikussal szemben alul fog maradni. Balga vagyok, hogy ezt sokáig nem vettem észre.
  • Karácsony Gergely alkalmas jelölt, de nem a legalkalmasabb.
  • „Az alkalmasság kritériumának azt tettem, képes-e megtestesíteni a szabad Budapestben hívők álmát, vágyát, vízióját. (...) Ez az, amit legjobban hiányolok Karácsony Gergelyben.”

Gyurcsány rádöbbent, hogy új emberek kellenek a politikába.

Gyurcsány arról is beszél az interjúban, hogy a tavalyi választási eredménye „mélyen érintette”, és utána rádöbbent, hogy új szereplők kellenek a politikába. Miután megszűnt Kálmán Olga műsora, beszélt vele többször, de Kálmán elutasított bármilyen színre lépést.

A pletykákkal ellentétben ugyanakkor nem volt előzetes Kálmán Olga-terv, „a legkevésbé jó éppen a hatalmi politizálásban vagyok“ – fogalmazott, hanem a mostani EP-választás estéjén beszélt Kálmán Olgával, és úgy érezte, hogy „nyitottabb hanggal” beszél. Ezért amikor belátta, hogy a DK-nak saját jelölt kell, felhívta Kálmán Olgát is. Ugyanis Gyurcsány két emberrel próbálkozott, és bár a másik DK-s jelölt nevét nem árulta el, csak annyit:

mindketten igent mondtak. Olgát tartottam a jobbnak.

Gyurcsány arra a felvetésre, hogy ezek után az ellenzéki szövetségesek nem fognak hinni neki, azt válaszolta: „olyan Gyurcsány Ferencre számíthatnak, aki betartja a megállapodásokat, aki betartja az ígéretét. De ha megváltozik a véleménye, ezt közli a kollégáival. A jó isten mentsen meg minket azoktól a politikusoktól, akik pályafutások alatt nem voltak képesek belátni, hogy tévedtek. Erénynek gondolom, ha valaki önként korrigál, ez legitim.”

Karácsony azt írta az interjúra reagálva: "sok mindenre másként emlékszünk az elmúlt hetekből, de én továbbra is inkább azt emelném ki, amiben egyetértünk. Itt van például ez a mondat: „Gergőnek a maga végtelenül nyitott, civil típusú személyiségéből árad, hogy neki az ügy fontos, nem a saját személye.” És ez így is van. Nekem Budapest az ügyem, és nem az ellenzéken belüli pozícióharc. Örülök, hogy ebben egyetértünk."