Késő este is majdnem 30 fok lesz

2019.06.13. 05:56

Minden esély megvan rá, hogy megdőljön a június 13-i hőmérsékleti rekord.

Na de melyik?

  • A Kékestetőn 1974-ben 1,8 fokot mértek. 
  • Kecskeméten 2000-ben 36,9 fok volt.

Nos, nem lehetetlen, hogy az utóbbinak kell búcsút mondanunk: csütörtökön napközben 32-36 fokot jósol a Met.hu előrejelzése.

Ennek megfelelően rengeteg napsütés várható, bár az északi megyékben erőteljesebb gomolyfelhő-képződés lehetséges. De a melegre ennek nincs túl nagy jelentősége, ahogy annak sem,  hogy az esti órákban, főként az Észak-Dunántúlon, a Balaton, illetve a főváros környezetében zápor, zivatar alakulhat ki. És azzal sem megyünk semmire, hogy a délkeleti szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. Ezekkel együtt is csak 22-28 fok közé hűl le a levegő késő estére a nappali hőségről, amely miatt már szerdán kiadták a vörös kódot.

Ilyenkor a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik.

A hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, és a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon.