Nagyon leterheltek lesznek nyáron a budapesti kórházak

2019.06.14. 06:32

Csökkentett kapacitással próbálja megoldani a szakhatóság a nyáron a többszörösen sérültek budapesti ellátását - írja a Népszava. A lap szerint négy sürgősségi centrumból politraumatizált baleseteseket augusztus végéig egyidejűleg csak három fogad. A negyedik úgynevezett „stand by” -ban üzemel, azaz oda csak akkor vihetnek ilyen beteget, ha a másik három már megtelt. A más jellegű sürgősségi ellátásra szorulókra ez a szabály nem érvényes.

Ezzel lényegében 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban. Pedig a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada július, augusztusban történik - hívja fel a figyelmet a lap. (Eredetileg a súlyos traumás sérülteket négy nagy fővárosi centrum valamelyikébe kellene vinniük. Csakhogy néhány hete a Honvédkórház bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert nincs elég orvosuk.)

A Népszava szerint az Országos Mentőszolgálat beutalási rendjét ennek megfelelően át is írták. Az elmúlt két hétben már eszerint osztották el a betegeket. Ám június 13-án újabb egyeztetésre hívta a szakhatóság az érintett vezetőket. Erre a megbeszélésről a lap azt írta: utóbb volt aki úgy emlékezett, hogy ott nem történt semmi különös, mások viszont azt mondták, óriási vita volt. A lap információi szerint kicsit szigorítottak az alig két hete működő rendszeren, az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia. Azaz orvosainak készenlétben kell állniuk, és ha megtelnek a súlyos sérültekkel az éppen szolgálatban lévők, akkor be kell menniük dolgozni. 

Arra, a kérdésre, hogy a új helyzetből ebből adódott-e bármilyen ellátási feszültség az OMSZ sajtóosztálya a Népszavának azt válaszolta:  politraumatizált sérültből fővárosban átlagosan napi 1-5 van, és szerintük az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást sem befolyásolja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport