Sok kárt okozott a vihar az ország középső részén

jeg3
2019.06.16. 13:02

Komoly anyagi károkat okozott a vasárnapi délutáni vihar több megyében. Az MTI összefoglalója szerint délután Bács-Kiskun és Pest megyébe, este pedig már Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is riasztották őket kidőlt fák, lefújt tetőcserepek és leszakadt vezetékek miatt.

Közleményük szerint a szél által kicsavart és kidőlt fák, valamint leszakított elektromos vezetékek eltávolításához, lakóházak pincéjében és udvarán álló víz szívatásához, az eső miatt beázott falú házakhoz, villámcsapás miatt kigyulladt épületekhez riasztják a tűzoltókat, akik folyamatosan hárítják el a károkat.

Soltszentimrén például egy ház tetejéről fújta le a szél a cserepet, Bócsán több helyen is fák borultak az 54-es főútra, Nagybaracskán az úttestre szakadt az elektromos vezeték, míg Izsákon egy autóra, Felsőjáráson pedig egy házra dőlt egy fa. Pest megyében Tápiószeléről érkezett a legtöbb riasztás: a Jókai úton a villanyvezetékre, a település és Tápiógyörgye között pedig egy autó elé dőlt egy fa. 

A keleti országrészben a viharos időjárás miatt több vonalon is fennakadások vannak a vonatközlekedésben vasárnap este - közölte a Mávinform az MTI-vel. A miskolci fővonalon Emőd és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás között leszakadt a felsővezeték, a Szerencs-Nyíregyháza vonalon villámcsapás miatt nem működik a biztosítóberendezés, a záhonyi vonalon Püspökladány és Ebes között tartós felsővezetéki zárlat volt.

Az Időkép radarképe szerint egész délután heves zivatarok, villámlások voltak az ország egy részén, egy, a Balatontól és a fővárostól délre lévő délnyugat-északkelet irányú sávban. Kora délután főként a Pécs-Dunaújváros-Hatvan vonal mentén csapott le a zivatar, este az Alföldön és az Északi-középhegység előterében tombolnak viharok. Az OMSZ hat után első-, illetve másodfokú riasztást adott ki az ország középső és keleti felére is, zivatarok és felhőszakadás miatt.

Az Időkép fotókat is kapott több településről, ezeken az látható, hogy sok helyütt méretes jégdarabok is hullottak az égből.

Ez pedig egy Facebook-videó a komlói esőmennyiségről:

A riasztást délután fél 1-kor adta ki a meteorológiai szolgálat, akkor azt írták, a déli óráktól "többfelé várható zivatar, leghamarabb egy DNy-ÉK-i tengely mentén (Dél-Dunántúl, Dunántúl keleti része, középső országrész, Észak-Magyarország). A későbbiekben délután, este a zivatarok várhatóan átterjednek más országrészek irányába (Alföld délkeleti része, illetve északnyugat) is".

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás,

jégeső (akár 2 cm-t meghaladó átmérő), illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/h-s szélrohamok társulhatnak.

Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel az Alföldön, középső országrészben, Dél-Dunántúlon fordulhatnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek, írta akkor az OMSZ.

(Nyitókép: Időkép.hu)