Nem szigetelték a 4–6-os pihenőhelyet, több villamosvezetőt megrázott az áram

2019.06.17. 10:52 Módosítva: 2019.06.17. 14:39

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint több villamosvezetőt is áramütés ért a közelmúltban – közülük a múlt szombaton az egyiket olyan súlyosan, hogy kórházba került.

A szakszervezet szerint a 4–6-os villamos felújításához van köze az ügyeknek, mert szerintük „nem földelték le azt az árammal ellátott fémkonténert, amelyet a 4–6-os villamospálya felújítása miatt ideiglenes pihenőnek, végállomási munkahelynek alakítottak ki a járművezetők számára, a Baross utcai megállónál”. 

A villamosvezetőket a fémlépcsőn érte áramütés, miközben a fémkonténer pihenő ajtaját kinyitották.

Az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor az utólagos mérés eredményeit és a véletlenek egybeesését magyarázó szakértőkre hivatkozva elmondta, azért volt csak ekkora a kollégája testén átfutó áram, mert a szerencsétlenség pillanatában még a fémlépcsőn állt, fogta a talajjal érintkező korlátot, amikor már nyitotta az ugyancsak fém ajtót. Vagyis, leföldelte a 220 voltot, amelyet a BKV a konténerben kialakított végállomás üzemeltetéséhez egy lengő hosszabbítóval vezetett be, és amely az oldallemezeken is áthúzott.

Az esetet a közeli fagyizóban is látták, és később felidézték: a lépcsőn az elmúlt napokban többször gyerekek játszottak.

fém lépcső, korlát, rázós bejárat
Fotó: Egységes Közlekedési Szakszervezet

A BKV az eset után kikötötte az áramot a létesítményből, így a mosdót sem lehetett használni, felállított egy zár nélküli mobil illemhelyet. Az áramtalanítás után a hűtő sem működött, ezért a rekkenő hőségre való tekintettel a cég egyik illetékese küldött összesen két üveg vizet az ott dolgozó hat embernek, írják.

A szakszervezet az eset kivizsgálását kezdeményezte.

A BKV szerint a villamosvezető könnyű sérülést szenvedett, azóta elhagyhatta a kórházat. Az eset után „áramtalanították a rendszert, majd megkezdték a hiba elhárítását. A munkabaleset további körülményeinek megállapítására vizsgálat van folyamatban.”

Az áramütés oka az volt, írja a BKV, hogy „ideiglenesen a szomszédos ház elosztójából történt a konténer áramellátásának biztosítása. A BKV Zrt. munkáltatói felelősségbiztosítással rendelkezik, így a társaságunk által okozott károk e biztosítás keretein belül rendezhetők.”