A börtönből intézte a telefonon a csalásait

2019.06.21. 10:21

Bár 2016-2017-ben a börtönbüntetését töltötte, egy férfi eközben is mobiltelefonon csalt ki pénzt különböző emberektől azzal, hogy pénznyereményt ígért nekik. A Szegedi Járási Ügyészség vádemelése szerint a harmincnégy éves férfi különböző telefonszámokat hívott, a telefont felvevő személyeknek pedig azt mondta, hogy pénzt nyertek nyereményjátékon.

A vádlott ezután arra kérte a sértetteket, hogy bankszámlára utaljanak pénzt, illetve volt, hogy telefonegyenleg feltöltését kérte. Egyes esetekben azt közölte a sértettekkel, hogy bankautomatán kell kódokat beütni, vagy, hogy SMS-ben kell a vádlott által megadott számokat elküldeni. A vádlott azt mondta a sértetteknek, erre azért van szükség, hogy a nyereményhez hozzájussanak.

Valójában nyeremény nem volt, a sértettek különböző telefonszámok egyenlegeit töltötték fel. A vádlott ezt a tevékenységét részben akkor folytatta, amikor Pest megyében büntetésvégrehajtási intézetben volt.

A vádlott összesen 34 sértettnek okozott 10 000,- Ft-tól 335 000,- Ft-ig terjedő kárt, összesen mintegy 2 500 000,- Ft-ot csalt ki.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottat 23 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, valamint 11 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja. Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozza.

A 2018. július 1-jétől hatályos Büntetőeljárási törvény lehetővé tette, hogy az ügyész a vádiratban, arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tesz, indítványt tegyen a kiszabandó büntetés pontos mértékére. Ebben az ügyben az ügyészség a vádlott beismerése esetén 3 év 2 hónap börtönbüntetés kiszabását, valamint a közügyek gyakorlásától 3 évre történő eltiltását indítványozta. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.