Egy borsodi falut is elárasztott a villámárvíz

2019.06.23. 21:57

Több lakóházat, kertet teljesen elöntött a víz, betonkerítést alappal együtt teljesen kimosott, baromfit sodort el. 8-10 évente szokott lenni árvíz a faluban, de ilyen mennyiség ennyire rövid idő alatt még nem vonult le. A szomszéd falu, Homrogd is kapott"

- írta az Indexnek olvasónk, Attila lakhelyéről, a nagyjából 1500 lakosú borsodi faluról, Alsóvadászról.

Az ország több településén okoznak gondot a villámárvizek, amelyek a heves esőzések miatt, mindössze néhány óra alatt alakulnak ki. Olvasónk több képet is küldött, amelyeken jól látszanak az alsóvadászi állapotok.

Az elmúlt hónapban már többször pusztítottak villámárvizek Magyarországon. Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem – részéről.

Vasárnap már kaptunk egy Alsóvadásztól több száz kilométerre fekvő, baranyai Kátolyról hasonló híreket, de Heves megyében Egerszólatot is elárasztotta a víz, erről még drónvideó is készült:

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével egyébként kifejlesztett egy villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást is.