Meghalt Gergátz Elemér, az Antall-kormány egykori agrárminisztere

2019.06.25. 15:11

Életének 78. évében elhunyt Dr. Gergátz Elemér, az Antall-kormány egykori földművelésügyi minisztere, FKgP-s politikus, szaporodásbiológus szakállatorvos. A halálhírt az Agrárminisztérium közölte, ami Gergátz Elemért a saját halottjának tekinti.

Gergátz Elemér 1942. május 6-án születetett Rábatamásiban gazdálkodó családban. A Győri Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd 1966-ban az Állatorvostudományi Egyetemen "summa cum laude" minősítéssel diplomázott. Ezt követően az Országos Mesterséges Termékenyítő Központ Magyarkeresztúri Mesterséges Termékenyítő Főállomásán folytatta pályáját.

Gergátz Elemér 2014-ben.
Gergátz Elemér 2014-ben.
Fotó: Kovács Attila / MTI

A bikasperma tartósítási eljárások továbbfejlesztését megcélzó kutatásai mellett kidolgozta és megszervezte a központi sertéssperma ellátást és termékenyítést. A világon elsőként embrió-átültetéssel végzett állománymentesítést fertőző bakteriális betegségtől és ezzel meghonosította Magyarországon a francia lacaune juhfajtát. Kutatási tevékenysége mellett anatómiát, élettant, szaporodásbiológiát, majd állat-biotechnológiát tanított.

1991-ben felkérést kapott Antall József miniszterelnöktől a Földművelésügyi Minisztérium vezetésére, a posztot két évig töltötte be. Feladatai közé tartozott a tárca új szervezetének kialakítása, a rendszerváltozás utáni mezőgazdasági szakigazgatás megteremtése. Ő próbálta többek között a kárpótlással a gazdákat kielégíteni, ami kritikusai szerint a mai elaprózodott birtokstruktúra okozója. Munkáját az FKgP szétszakadása nehezítette, 1992-ből őt is kizárták a pártból, majd belépett az újonnan alakult EKgP, amelynek 1996-ban alelnöke lett.

Miniszteri tevékenységének befejezését követően 1993-ban visszatért a KATE Mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Karára tanítani. Két évvel később ő lett az Állatélettani, Állategészségtani és Biotechnológiai Tanszék vezetője. 2012-ben vonult nyugdíjba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport