Továbbra is pusztít a hidegfront, Mátészalkán egy kutyamenhely áll romokban

Vihar4
2019.06.27. 13:23 Módosítva: 2019.06.27. 15:47

Az ország északkeleti felére, és most már a nyugati országrészbe is megérkezett a hidegfront. Az Időkép percről percre tudósítása szerint szélvihar és felhőszakadás mellett Nyíregyházán már jég is esik, méghozzá dió nagyságú jégdarabokkal. Nyugaton az Alpokalján is befelhősödött az ég. Ott is volt már eső és jégeső.

Rövid időn belül több mint hatszáz bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba a heves zivatarok okozta károk miatt. Autókra, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek a fák. Több ház tetőszerkezetében tett kárt a vihar. Néhány településen belül egyszerre több mint tíz riasztás érkezett a tűzoltókhoz. 

  • Kisvárdán egy ház tetejét vitte el a vihar.
  • Gyulaházán tornaterem tetejét bontotta meg a szél.
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajaknál kamion borult az árokba.
  • A sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig kidőlt fák miatt kellett lezárni.
  • Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is.  

Több északkeleti járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután. Az érintett járásokban a következő órákban kialakulhatnak olyan zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve nagyméretű jég kísérhet. A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetnek másodfokú riasztások.

Délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok, amelyek környezetében viharos széllökés, jégeső és lokálisan felhőszakadás előfordulhat. Keleten heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 kilométer/óra feletti széllökés, valamint nagy méretű (2 centiméter átmérőnél nagyobb) jég is társulhat.

Emellett továbbra is figyelmeztetnek a hőség miatt. A fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a hőség miatt kiadott figyelmeztetés.

Az északkeleti tájak kivételével várhatóan 25-27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A maximumok többnyire 31 és 36 fok között alakulnak. Késő estére 20 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

A hidegfront hatására jópár fokot csökken a hőmérséklet, pénteken csapadék már nem várható, 25-29 fok lesz. Szombaton felhős, napos időnk lesz 26-30, vasárnap napos idő mellett 29-34 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Mátészalkán egy kutyamenhely kért sürgős segítséget, miután 5 kennelt a feje tetejére borított, másik ötöt pedig átdobott a szomszédos telekre a vihar. 

A Katasztrófavédelem szerint csütörtök délután a debreceni, a berettyóújfalui, a hajdúnánási, a hajdúszoboszlói hivatásos, valamint a létavértesi önkormányzati, és a megye önkéntes tűzoltói is dolgoznak a károk felszámolásán.

Létavértesről, Bökönyből, Újlétából, Hajdúbagosból és Pocsajról is kaptak riasztást csütörtök délután Hajdú-Bihar megye tűzoltói. A hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak elsősorban a kidőlt fák eltávolítása ad munkát. A legtöbb lakossági bejelentés Létavértesről érkezett a megye műveletirányítási központjába. A Kossuth utcában jelenleg is azon dolgoznak az egységek, hogy parkoló autókat szabadítsanak ki egy körülbelül tizenöt méter hosszú platánfa alól. A Petőfi utcában egy cseresznyefa kerítésre dőlt, a létavértesi önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el. Hajdúbagoson, a Sinai Miklós utcában villámcsapás következtében egy lakóház kéménye a tetőszerkezetre dőlt. A helyszínen a debreceni hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentési munkálatokat.

(Borítókép: kisvárdai olvasónk)