Sorozatos csőtörések miatt nincs víz Miskolc egyes részein

D VAJ20130725020
2019.06.30. 09:28

Miskolcon jelenleg is több utcányi embert érint az elzárt víz okozta kellemetlenség. Úgy tudjuk, az Avas - Győri kapu - Újgyőri főtér - Vologda - Vörösmarty városrészeken kedd-szerda-csütörtökre karbantartást szerveztek. A végül csütörtök estére befejeződő munkálatok alatt nem volt meleg víz, ami több tízezer ember érintett, ám azóta - ettől a karbantartástól függetlenül - olyan számú csőtörés volt a környéken, hogy mostanra teljesen elzárták a vizet a város egy részén.

  • Időközben a helyi vízszolgáltató megírta válaszát, az időjárási viszonyok miatt több csőtörés is volt, ha minden jól megy, hétfőre kijavítják a hibákat. Részletek a cikk alján!

Szombat déltől egyáltalán nincs víz a város egy nagy részén, a fent felsoroltak közül Vologda városrészben vasárnap reggelre helyreállt. Bazin Levente, helyi szocialista képviselő azt mondta, megkérdezték a vízügyet, ahonnan azt a választ kapták szombat délután, hogy összesen 11 helyen van csőtörés egyszerre, és nincs annyi ember, aki ezt egyhamar kijavítaná, hogy visszaálljon mindenhol a vízszolgáltatás. Közben vizesautók jelentek meg különböző helyszíneken, arról veszik a vizet a lakók.

Úgy tudjuk, csak szombaton 7 csőtörés volt, és az előző nap is több, így a csőtöréses vízhiány is több ezer embert érintett összesen a hétvégén.

Eközben a Facebookon különböző privát, és csoportba posztolt bejegyzésekben írnak a problémáról, a város különböző pontjairól. Szombaton például ezt írta egy helyi lakos néhány csőtöréses fotó mellé:

Miskolc Bíró utca. Csőtörés bárhol előfordulhat de az, hogy a Mivíz kft kapacitás hiányára hivatkozva nem tudja elkezdeni csak talán holnap a hiba elhárítását az elfogadhatatlan. Megoldották a problémát, elzárták a hideg és melegvíz szolgáltatást a Bíró, Avar, Gépész és az Andrássy u egy részén. Több száz(v ezer ) ember értetlenül áll a probléma előtt, hogyan is fordulhat ilyen elő, hogy még azt sem tudják pontosan mikor tudják elkezdeni a hiba elhárítását

A Mivíz Kft-t telefonon próbáltuk elérni, a hibabejelentő vonalon sikerült valakivel beszélnünk, aki ígérte, továbbítja megkeresésünket a vezetőségnek. Kérdéseinket emailben is elküldtük.

Frissítés: Kérdéseinkre rövid időn belül választ kaptunk a Miskolci Vízmű Kft.-től. Azt írták vasárnap 11-kor:

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárási eseményeinek, valamint a villámárvizek és az azt követő hőség hatására, jelentős mértékű a talajdilatáció. Ez, illetve a hőség miatti jelentős fogyasztásnövekedés a vezetékeken csőtörési hibajelenséget okozott. Jelenleg 3 csőtörést regisztráltunk, melyeknél kollégáink dolgoznak a hiba elhárításán. A csőtörések javításának időszakára, az adott szakasz kizárása szükséges, ez a legnagyobb hiba esetén 5 utcát érint időszakosan. A hibajavítás időszakára a területeken lajtkocsiból vízszolgáltatást nyújtunk. A hibaelhárítás feltehetően - a hiba összetettségétől függően - a mai napon befejeződik. A város többi részén az ivóvíz ellátás zavartalan.

(Borítókép: Légi felvétel Miskolc belvárosáról középen a Mindszenti templom háttérben az Avas lakótelep 2013. július 25-én. Fotó: Vajda János / MTI)