Megalázó módon menesztette a püspök az iskolaigazgatót, tiltakoznak a szülők

2019.07.05. 22:25

A nyári szünet kellős közepén bocsátotta el Kiss Zoltánt, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatóját Veres András győri püspök, de a szülők nem törődnek bele a történtekbe, és egyenesen a Szentszék magyarországi apostoli nunciusához fordultak, adta hírül a Szemlélek katolikus magazin.

Most ezt a törékeny, hitét mélyen megélő közösséget érte támadás olyan helyről, ahonnan inkább támogatást remél. A szülők feje felett, diktatórikus, katolikus hitünkhöz nem méltó módszerekkel hozott döntést akarnak végigverni az iskolánkon, gyermekeink második otthonán, második családjukon. Ezt nem fogjuk engedni

- áll a levélben, amit Michael Blume apostoli nunciusnak, Ferenc pápa magyarországi nagykövetének küldtek.

Veres András győri püspök
Veres András győri püspök
Fotó: Kászoni László / MTI

A szülői munkaközösség tagjai szerint az iskolában negyedszázadon át nyugalom és béke volt, az idők során a megye harmadik legjobb oktatási intézményévé vált. Kiss Zoltán, aki tanárként kezdte a munkáját, majd igazgató-helyettes, végül igazgató lett, közmegbecsülésnek örvendett. A bajok akkor kezdődtek, amikor 2016 nyarán megérkezett a városba az új megyéspüspök, Veres András, aki átgondolatlan személyi döntéseivel a szülők szerint több más egyházi intézményben is rombolást hajtott végre.

Az Apor Iskolában a nyári szünet közepén, július 1-jén ment híre, hogy az igazgató augusztus 1-jével lejáró ötéves szerződését a püspökség fenntartóként nem hosszabbítja meg. A szülők sem a döntéssel, sem annak időzítésével nem értenek egyet, szerintük az iskola diákjai jó tanulmányi és versenyeredményeket értek el, magas színvonalú pedagógiai munka folyt, és az intézmény vonzerejét mutatja, hogy a férőhelyei teljesen beteltek. Az igazgatónak hat éve, vagyis még egy vezetői ciklusa lett volna hátra a nyugdíjig. A szülők úgy tudják, hogy utódja egy csornai általános iskola igazgatója lesz, akinek szakmai felkészültségét és vezetői tapasztalatait elégtelennek tartják.

A szülők az apostoli nunciustól azt kérik, hogy vonassa vissza a döntést a püspökkel, de online petíciót is indítottak, amit 756-an írtak alá.