Több hektáron tombolt a tűz Kemenesmagasinál

66117217 2216849221702371 6591458293099528192 o
2019.07.06. 10:38

Nyolc hektár akácerdő, tíz hektár fenyőerdő és nyolc hektár tölgyerdő aljnövényzete, valamint a köztük lévő füves területek égtek a Vas megyei Kemenesmagasi közelében pénteken délután, tette közzé a lesújtó látványról szóló fényképes beszámolót a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

A tűz oltásában csaknem 80 tűzoltó 7 gépjárműfecskendővel és 4 vízszállítóval vett részt.

Az egységek több vízsugárral, több órás megfeszített munkával körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. Az oltást nehezítette a szél és az, hogy a vízutánpótlást csak ingajáratban tudták megoldani az egységek, ugyanis a területtől messze volt a vízforrás.

A szakértők szerint a szél miatt a lángok több helyen ismét felcsaphatnak, ezért elképzelhető, hogy még szombaton is szükség lesz utómunkálatokra.

Fontos tudni, az időjárási körülmények miatt július 3., szerdától tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az alábbi megyékben:

  • Bács Kiskun
  • Csongrád
  • Békés
  • Hajdú-Bihar
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg

Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Az erdőben ugyanakkor egyébként is óvatosan kell bánni a tűzgyújtó-eszközökkel. A Katasztrófavédelem tájékoztatója szerint Magyarországon két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különítenek el.

  • Az egyik kora tavasszal, hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, általában lombos erdőtelepítésekben és felújításokban okozva igen jelentős károkat.
  • A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) kihirdetése ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetések következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves, valamint idősebb lombos állományokban.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka( emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

A klímaváltozás következtében, a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nőhet meg jelentősen, hanem a terjedési sebessége és intenzitása. Így esetenként jóval nehezebb az erdőtüzeket eloltani, és jóval nagyobb területeket érinthetnek, mint korábban.

Az erdők tűz elleni védelmének kiemelten fontos szerepe van mind az erdőgazdálkodás, mind a tűzvédelem oldaláról. A részletekről az Országos Erdőtűz védelmi Tervből, valamint az alábbi videóból is érdemes tájékozódni: