Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt

2019.07.08. 17:02 Módosítva: 2019.07.08. 18:05

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt, jelentette be hétfőn a Parlamentben Hiller István MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy ehhez elég aláírás és ajánlás gyűlt össze.

Hiller István az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott a hétfői interpellációk során, hogy a kormánypárti többség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elvette a Magyar Tudományos Akadémiától annak kutatóhálózatát. Az MTA vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházták át – emelte ki. Hangsúlyozta, nem igaz az az érvelés, hogy a vagyon egyébként is az államé lett volna. Az állami támogatás központi szerepet játszott az Akadémia működésében, de az MTA vagyonának egy jelentős része magánszemélyek felajánlásaiból, ajándékaiból származik – emlékeztetett. Az MTA teljes vagyonát államosítani fogják? – kérdezte.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, az intézményfenntartó és az intézményhálózat szerepe változatlan marad a 2021–2027-es időszak uniós forrásainak felhasználása során. Az a cél, hogy megnöveljék a magyar tudomány közösségi forrásokból származó, jelenleg rendkívül alacsony arányú részesedését – tette hozzá. Kiemelte, hogy a kormány nem államosította az MTA vagyonát. A választ Hiller István helyett a Ház fogadta el 108 igennel, 25 nem és egy tartózkodás ellenében.

Mint arról beszámoltunk, a hónapok óta tartó tiltakozás ellenére a parlament nemrég megszavazta az Akadémia elleni törvényt (hivatalos nevén „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvénymódosítást), mellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot, a hazai tudományos élet legfontosabb intézményrendszerét.

A kutatóintézetek a jövőben egy olyan képződmény alá fognak tartozni, melyben a kormánynak meghatározó befolyása van. Az akadémikusok a döntést követően az utcán tüntettek.