Tájfun, hurrikán, tornádó: borzasztó volt

2019-07-11T054639Z 919123624 RC1BDA2DC8D0 RTRMADP 3 GREECE-WEATH
2019.07.11. 08:34

Az éjjel hatalmas vihar csapott le Görögországra, mint írtuk, legalább hatan meghaltak, többtucatnyian megsérültek. Olvasónk Szárti nevű üdülőfaluban élte végig az elemek határfeszegetését. Az üdülőfaluban 8-10 ezer, többségében magyar és szerb turista tartózkodik, sokuk jelenleg éppen sorban áll a falu két olyan kisboltja előtt, amely egyáltalán kinyitott.

A falun mintegy kétszáz méter széles sávban pusztított a vihar. Gyurasits Gábor szerint a település elején egy apartman tetejét leszakította a szél, és magával repítette végig ezen a sávon, letarolva mindent, ami az útjába került.

image3
Fotó: Olvasónk, Gábor / Index

Nyugat–keleti irányba ment, tájfun, hurrikán, tornádó vagy mi volt. Borzasztó volt.

A szélviharban olvasónk autója is megrongálódott. Szerinte öt kilogrammos cserepek estek le a tetőről, az egyik ilyen az ő autójának a szélvédőjét zúzta be, de vannak olyan kocsik, amik totálkárosra törtek.

Jelenleg fúj a szél, esik az eső, és nincs áram, adott olvasónk némi képet a csütörtök reggeli állapotokról. Gyurasits a biztosítót várja, vagy valakit az utazási irodától. Egyelőre csak egy utazásszervezővel tudott beszélni, aki azt mondta neki, hogy nincsen protokoll az ilyen helyzetekre.

Mindenki le van bénulva.

A mobilszolgáltatás is akadozik, nincs mobilinternet sem a vihar óta, mondta olvasónk.

Aki tud, pakol össze, hogy hazamenjen, bár azt megvárják, hogy valamilyen hivatalos személy megérkezzen, hogy a károkat jegyzőkönyvbe vegyék.

(Borítókép: Egy görög strand a vihar után 2019. július 11-én. Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters)