Az Iszlám Államhoz csatlakozott orosz anyák gyermekeit toloncolták ki Irakból

2019.07.15. 16:36 Módosítva: 2019.07.15. 16:36

Harminchárom orosz gyereket adott át Irak az orosz hatóságoknak - írja az MTI a bagdadi külügyminisztérium hétfői bejelentése alapján.

A július 10-én kitoloncolt kiskorúak olyan orosz anyák gyermekei, akik az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakoztak - közölte Ahmed as-Sahaf, külügyminisztériumi szóvivő. Az iraki hatóságok as-Sahaf szerint eddig összesen 473 orosz, francia, német és török állampolgárságú gyermeket toloncoltak ki az országból a dzsihadista szüleik miatt.

Az iraki külügyminisztérium most felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fokozott erőkkel készüljenek fel arra, hogy visszafogadják a terrorszervezet tagjainak gyermekeit.

Idén májusban Irak azt közölte, hogy 188 fiatalt adott át a török hatóságoknak. Áprilisban pedig Anna Kuznyecova, az orosz gyermekjogi biztos számolt be arról, hogy 2018 decembere óta több mint ötven orosz gyereket hoztak vissza Szíriából és Irakból Oroszországba .

Az Irakban és Szíriában egykor kiterjedt területeket ellenőrző Iszlám Állam mára katonai vereséget szenvedett. Értesülések szerint legalább 4 ezer orosz állampolgár csatlakozott a dzsihadistákhoz ezekben a közel-keleti országokban.