Ápolási díj: Ungár benyújtotta a Fidesz korábbi javaslatát

2019.07.19. 12:15

Miután a kormánypártok nem szavazták meg Ungár Péter javaslatát, hogy az otthonápolási díj mértéke a gyodhoz hasonlóan legalább 100 ezer forintra emelkedjen, az LMP-s politikus benyújtott egy határozati javaslatot, amely azt mondaná ki, hogy az ápolási díjat kössék a mindenkori minimálbérhez. 

Az idősek, magatehetetlen betegek ellátása, gondozása olyan feladat, melynek megoldásához a társadalomnak feltétlenül szüksége van az ápolásra szoruló személy családtagjainak közreműködésére is. A családi, saját háztartásban végzett ápolás, gondozás társadalmi értéke mellet közvetlen, pénzbeli haszna is jelentős, hiszen a költséges intézményi ellátás kiváltásával jelentős normatív finanszírozás is megtakarítható. Az anyagi megbecsülés mértékének növelésére, kiszámíthatóvá tételére ezen a területen különösen nagy szükség van

– olvasható az országgyűlési határozat javaslatban, amely elfogadás esetén úgy rendelkezik, hogy „az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy 2019. december 31-ig dolgozza ki az ápolási díj összegének a mindenkori minimálbér összegéhez való kötésének jogszabályi feltételeit”. 

A várhatóan majd csak ősszel a parlament elé kerülő javaslat alapesetben és az előzmények ismeretében nem igazán számíthatna a kormánypártok támogatására, azonban van egy lényeges csavar a történetben: 

Ungár benyújtott javaslata betűre megegyezik a fideszes Mátrai Márta 2004-es határozati javaslatával (csak a dátumot változtatta meg), amelyet akkor nem fogadott el a parlament. 

A kormány új ellátási formát hozott létre a gyermeküket otthon ápolók számára gyermekek otthongondozási díja (gyod) néven. Ezzel a támogatással idén január 1-től a tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára – a gyermek életkorától függetlenül – bruttó 100 ezer forint jár. A díjra az jogosult, aki olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyerekről gondoskodik otthon, aki súlyos fogyatékossága miatt nem tudja saját magát ellátni. Az otthongondozás időtartama beleszámít a nyugdíjba.

A támogatás feltételrendszerét úgy alakította ki a kormány, hogy attól az autista vagy Down-szindrómás gyerekek szülei könnyen eleshetnek. Ugyanis elég, ha egy gyerek tud önállóan enni, WC-re menni vagy felöltözni, már nem is jár utána a gyermekgondozási díj. Eközben a szüleik ugyanúgy nem tudnak dolgozni, hisz ezek a gyerekek nem képesek egyedül iskolába menni, és otthon se lehet őket egyedül hagyni.

Akik azonban nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat látják el otthon, azok továbbra is ápolási díjat igényelhetnek. Ennek háromféle szintje van: alap- és emelt összegű, illetve kiemelt ápolási díj. Ezek összegét csekély mértékben emelte a kormány, és a következő három évben is csak évente 5 százalékkal emeli majd.

Arról, hogy a kormány miért nem akarja egységesen megemelni az ápolási díjat, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.