Kásler nem találta meggyőzőnek a két budaörsi iskolaigazgatói pályázatot

17311392 1878811302396602 3229972024864534712 o
2019.07.22. 18:04 Módosítva: 2019.07.23. 14:11
Nem írta alá Kásler Miklós, az Emmi minisztere két budaörsi iskola igazgatójának ismételt kinevezését, indoklás nélkül visszadobta a két pályázatot. Mivel azonban más jelentkező nem volt, egy-egy évvel meghosszabbították a kinevezésüket, jövőre aztán újra pályázhatnak. Az érintettek szerint korábbi politikai megnyilvánulásaik miatt állt bosszút a minisztérium, korábban tiltakoztak az iskolák államosítása miatt.

Elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériuma két budaörsi iskola igazgatójának vezetői pályázatát, tette közzé a hírt Wittinghoff Tamás, a város ellenzéki polgármestere Facebook oldalán szombat délelőtt. Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium és Szakközépiskola, és Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola intézményvezetője is egyedül nyújtott be pályázatot, hogy újabb öt évig igazgassák az iskolát, de ezeket a múlt héten indoklás nélkül visszadobták.

Nincs indoklási kötelezettsége a minisztériumnak, senkinek sincs beleszólása a döntésbe

- mondta Wittinghoff az Indexnek, és hozzátette, a két jelöltet a tantestület, a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség, és a város képviselő-testülete is támogatta, mert vitathatatlanul jól végezték a munkájukat.

Nem sokkal a pályázat elutasítása után érkezett aztán az újabb hír, hogy a két igazgató egy-egy évig még maradhat az iskolák élén, új pályázatot tehát idén nyáron nem írnak ki.

Az Emmit nem győzte meg a két vezető pályázata

Az Emmi megkeresésünkre azt válaszolta, az iskolaigazgatók kinevezése a jogszabályban előírt eljárás szerint történt, a végső döntés, a kinevezés joga az oktatásért felelős miniszteré, azaz Kásler Miklósé volt, hiszen külön oktatásai miniszter nincs.

A jogszabályban kijelölt döntéshozó nem találta meggyőzőnek a két vezető szakmai pályázatát

- írja az Emmi sajtóosztálya. Hozzáteszik, az érintett intézményvezetők a következő tanévben is ellátják az intézményvezetői feladatokat, és természetesen módjukban áll ismételten pályázni.

Felszólaltak az iskolák államosítása ellen

 "Ez nem személy szerint rólam szól, nettó politika az egész" - állítja Turcsik Viktor, aki 2003 óta vezeti a budaörsi általános iskolát, és pályázatát az Érdi Tankerületi Központ vezetője is támogatta. Mivel hivatalos indoklást nem kapott az Emmitől, úgy véli, korábbi politikai véleménynyilvánítása játszhatott szerepet a döntésben.

2016-ban Budaörsön tiltakoztak a leghangosabban az iskolák államosítása ellen, a város képviselő-testülete elvi állásfoglalást tett, hogy önkormányzati fenntartásban maradhassanak az iskolák, egy helyi tüntetésen pedig Wittinghoff mellett felszólalt Árendás és Turcsik is, akik élesen bírálták a központosítást és az új oktatási rendszert. "Az államosítás után jelentősen csökkent a költségvetésünk, rengeteg pénzt vettek el" - magyarázza az iskolaigazgató az Indexnek, aki kollégáival később részt vett a kockás inges tüntetéseken is.

Legutóbb áprilisban szólaltak fel a budaörsi pedagógusok, nyílt levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben a pedagógusi bérek rendezését és oktatásügyi szakmai konzultációt követeltek. A petíciót május végéig már 10 ezer ember írta alá, a listán jó néhány név szerepel az érintett két budaörsi iskola tantestületéből is. 

Már tavaly is elutasították Turcsik pályázatát

Ennek csak az volt a célja, hogy megfélemlítse az iskolák dolgozóit

- állítja Wittinghoff. - Ha valaki kinyilvánítja a véleményét, vagy kritizálni mer, azt nem veszik jó néven. Azt szeretné a rendszer, hogy senki ne merjen megszólalni." Szerinte a vezetői megbízatás egy évvel való meghosszabbításával pont azt üzenik, ha az igazgató szót fogad, maradhat, ha viszont újra kinyítja a száját, mennie kell.

Turcsik azt meséli, gyakorlatilag megismétlődött a tavalyi forgatókönyv, egy évvel ezelőtt ugyanis pont ugyanúgy elutasították a pályázatát, mint idén, majd később megbízták egy évre. Azt tervezi, jövőre ismét beadja a pályázatot, ha továbbra is ilyen széles körű támogatást tudhat maga mögött. 

Hatalmas a felháborodás Budaörsön

Ilyen elementáris felháborodással még nem találkoztam Budaörsön, mint amit múlt hét végén láttam Facebookon

- mondja Wittinghoff, aki maga is kötelességének érezte, hogy tájékoztassa az embereket az Emmi döntéséről. Bár szerveződő tüntetésről még nem tud, azt mondja, ha lesz, szívesen felszólalna a két igazgató mellett.

Turcsik szintén arról számolt be, hogy a döntés után kollégái és a szülők is felháborodtak, sokan keresték meg azóta. Őt a tankerület vezetője hívta fel a hírrel, aki szintén nem tudott többet mondani az elutasítás hátteréről, a véleményezésen kívül ugyanis más jogköre neki sincs. Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója megkeresésünkre mindössze annyit írt, a tankerületi központ nem illetékes az ügyben.

Az új köznevelési törvényben már véleményezési jog se lesz

Bár idén még él a véleményezési jog, mint nemrég megírtuk, a múlt héten aláírt új köznevelési törvény szerint 2020-tól már nem lesz szükség az iskolaigazgatók kinevezésekor az érintett tanári közösségek, diákok, szülők támogatottságára, arról kizárólag az Emmi minisztere dönt majd.

2013 januárjától nevezi ki az emberi erőforrások minisztere az iskolaigazgatókat, és bár döntéseit eddig se volt köteles indokolni, mint ahogy a véleményeket se kellett figyelembe vennie, egy-egy helyi tiltakozás hatására némely esetben megváltoztatták a kinevezéseket. 

Borítókép: Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola Fotó: Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola/Facebook