Kamukokainnal csalta áldozatát a Szilas-patakhoz az Európa-szerte rettegett bérgyilkos

2019.07.22. 13:55

A Budai Központi Kerületi Bíróság még szombaton egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását, írja közleményében a Fővárosi Törvényszék. D. Csaba ellen Magyarországon és Hollandiában elkövetett emberölés miatt volt érvényben hazai és nemzetközi elfogatóparancs, a férfit márciusban Prágában fogták el, majd a cseh hatóságok átadták Magyarországnak.

A törvényszék a magyarországi gyilkosságról közölt részleteket. D. 2018 szeptemberében 11 kg kokaint kínált eladásra egy magyar vállalkozónak, akivel egy bevásárlóközpont mögötti, a Szilas-patakhoz vezető murvás úton találkozott. Kokain helyett édesítőszert tett az egyenként 1 kilós csomagokba, amelyeket autóval szállított a találkozóra. A helyszínen „a sértett a gépjárműbe behajolva a csomagok tartalmát ellenőrizni kívánta, a gyanúsított a nála lévő fegyverrel fejbe lőtte, majd a sértett holttestét a közeli Szilas-patakba húzta“.

A gyilkosságot követően D. az áldozat személyes irataival, mobiltelefonjával és táskájával távozott a helyszínről.

A bérgyilkos a gyanú szerint 2018. július végén Amszterdamban egy kávézóban előre kitervelten fejbe lőtt egy ott tartózkodó horvát állampolgárt. A holland hatóságok felajánlották a magyar hatóságoknak a büntetőeljárás lefolytatását, amelyet a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztálya elfogadott.

Az ülésen a gyanúsított a megalapozott gyanú szerint terhére rótt Magyarországon elkövetett emberölés bűntettét beismerte, a csalás bűntettét azonban tagadta. A hollandiai emberölésről nem mondott semmit.

A gyanúsított ügyvédje a magyarországi gyilkossággal kapcsolatban elmondta, hogy védence jogos védelmi helyzetben cselekedett és kérte, hogy a bíróság óvadék megállapításával helyezze őt szabadlábra. A bíróság a védői indítványt megalapozatlannak találta és augusztus 20-ig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A bíróság szerint a legfontosabb cél most a tényállás teljes körű felderítése, amelyet csak a legszigorúbb kényszerintézkedéssel lehet elérni, mivel ez biztosítja a gyanúsított elszigetelését a büntetőeljárásban kihallgatandó más személyektől, és ez biztosítja további tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésének megakadályozását is.