Újabb pofont kapott a szombathelyi fideszes polgármester

2019.07.22. 16:33

Jogellenesen járt el Puskás Tivadar, Szombathely fideszes polgármestere, amikor az év elején megvonta az egyik alpolgármestere, Molnár Miklós hatásköreit. Molnár hétfőn arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság már júniusban megsemmisítette a polgármester intézkedését - írta az Ugytudjuk.hu és a Nyugat.hu

Az eset egy emlékzetes konfliktussal indult az év elején. Molnár Miklós alpolgármester, aki a Pro Savaria képviselőjeként jutott be a szombatehelyi közgyűlésbe. Évek óta a Fideszt támogatta a szavazataival, de akkor összerúgta a port a helyi Fidesszel, amikor megszavazta, hogy a közgyűlés - az ellenzék akaratának megfelelően - napirendre vegye a túlóratörvény tárgyalását.

A polgármester és a fideszes Hende Csaba is nekiment Molnárnak, le is árulózták őt. Aki viszont erre úgy döntött, átpártol az ellenzékhez. Így aztán a baloldal többségbe került a szombathelyi közgyűlésben, és sorra veri keresztül az akaratát a fideszes polgármesterrel szemben.

Molnár ezzel párhuzamosan a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordult, amiért Puskás elvette a hatásköreit, sőt, a fizetését is lecsökkentetette saját hatáskörben. Az addigi bruttó 950 ezer forint helyett Molnár csupán a képviselői juttatást kapta meg, ami bruttó 200 ezer forintot plusz a költségtérítést jelent. A bíróság most azt mondta ki, hogy nem volt joga a közgyűlési többség jóváhagyása nélkül megvonni ebben az esetben az alpolgármester hatásköreit. Ezért a bíróság megsemmisítette ezt a döntést, és mivel közigazgatási ügyről van szó, itt nincs lehetőség fellebbezésre.

Molnár azt mondta, hogy a bírósági döntés június 13-án született meg, azóta a városvezetés nem érzett annyi kötelességet, hogy kommunikálja azt a közvélemény felé. Megtette hát ő.

Molnár időzítésével kapcsolatban érdemes észrevenni, hogy múlt héten a másik alpolgármester, a fideszes Koczka Tibor szólalt fel a helyi Fidesz ellen. Puskásnak tehát két alpolgármestere ellen kell harcolnia. A Fidesz nem is őt indítja októberben, hanem Vas megye főjegyzőjét, Balázsy Pétert. 

FRISSÍTÉS!

A cikk megjelenése utána a Szombathelyi Polgármesteri Hivatal azt írta:

"A polgármester az alpolgármesterek – így többek között Molnár Miklós – feladatait polgármesteri utasításban határozta meg. Mindezek alapján Molnár Miklós feladatainak, hatásköreinek visszavonására polgármesteri utasítás keretében került sor és nem a bíróság által megsemmisített 4-3/2019. számú munkáltatói intézkedésben. A bíróság ítéletében ezzel kapcsolatban az alábbi álláspontot fogalmazta meg: A bíróság egyetért azon alperesi okfejtéssel, hogy a polgármesternek joga van az alpolgármester feladatainak akár teljes körű megvonására is."

Megkerestük Molnár Miklós alpolgármestert, aki tisztázta a dolgot. A bíróság valóban nem azt a polgármesteri döntést semmisítette meg, ami a polgármesteri utasításban határozta meg a hatásköreit. Azt a polgármesteri döntést kaszálta el a bíróság, amely az alpolgármesteri megbízás visszavonásáról szólt. A közgyűlés ezt levette a napirendről, vagyis nem tekinthető elfogadottnak. Ezt erősítette meg a bíróság. Így ez alapján a polgármester nem vonhatott meg olyan hatásköröket az alpolgármestertől, amelyeket a közgyűlés biztosított számára.