Eldőlt a szinyeis érettségizők sorsa: idén nem tanulhatnak tovább

DSZZS20170508011
2019.07.24. 18:48

Egy héttel ezelőtt írtuk meg, hogy tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság a budapesti Szinyei Merse Pál gimnáziumban, pedig a tanulók nem is csaltak a vizsgán.

Nagyon reménykedtek, de végül nem kaptak pozitív választ fellebbezéseikre. Sőt, semmilyet, pedig a fellebbezésre elvileg múlt péntekig válaszolnia kellett volna a Fővárosi Kormányhivatalnak.

 Pozitív válasz hiányában nem tudták feltölteni pontjaikat a felsőoktatási továbbtanulási rendszerbe (a felvi.hu-ra) a kedd éjféli határidőig, így elúszott számukra a továbbtanulás lehetősége.

A problémát mind a 15 diáknál nagyon hasonló helyzet okozta. A különböző típusú iskolákból 1-2 év után a Szinyei esti tagozatára érkező diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság: érettségi előtt különbözeti vizsgákat kellett volna egy-egy (az eltérő tanrendekből adódó) tantárgyból tenniük. Vannak, akiknél a kémia, más diákoknál a biológia osztályzat okozta a bonyodalmakat.

Nagyon úgy fest, hogy az iskola hibázott,

 mivel nem ellenőrizték megfelelően a diákok tanulmányi előmenetelét megfelelően, továbbá nem informálták őket arról, hogy miből kell különbözeti vizsgát tenniük. Mivel a különbözeti vizsgáik valóban hiányoznak, így a köznevelési törvény értelmében a diákokat nem lehetett volna érettségire bocsátani. Ezt a Szinyei gimnázium mégis megtette, az Oktatási Hivatal által bonyolított érettségin a vizsgabizottság viszont észrevette a hibát és utólag - már a sikeres vizsga után - megsemmisítette az eredményeket.

Korábban érdeklődtünk az iskolánál és a Kormányhivatalnál is, a gimnáziumból nem reagáltak, pedig a KLIK is hozzájuk irányított minket, a Kormányhivatalnál pedig annyit mondtak még múlt héten, hogy "az eljárások folyamatban vannak, ezért a kormányhivatal jelenleg nem tud állást foglalni az ügyről."

Egyikük, Gergely a Budapesti Gazdasági Egyetemen szeretett volna szeptembertől továbbtanulni, de elesett a lehetőségtől. Édesanyja Vrana Ildikó az Indexnek azt mondta, ez azért is komoly probléma, mert jövőre már a maitól jelentősen eltérő feltételekkel lehet majd továbbtanulni, így fia és társai újrakezdhetik az egész érettségi folyamatot.  2020-tól ugyanis  legalább egy B2-es nyelvvizsga és minimum egy emelt szintű érettségi kell majd az egyetemi-főiskolai továbbtanuláshoz. Az idei érettségizőknél ezek még nem kötelezőek.

Korábban is történt ilyen

Eredeti cikkünk után több olvasó is jelezte: kísértetiesen hasonló folyamat során semmisítették meg más intézményekben érettségi vizsgáikat. Többen közülük az Oktatóház nevű magánintézményben tanultak havi 40 ezer forintért, majd a Paulay Alapítványi Középiskolában érettségiztek. Akkoriban a HVG hosszú cikkben számolt be az ebben az intézményben, és más "érettségigyárakban" folyó, a vizsgák körül folyó visszásságokról. Ezek jó részét azóta felszámolta az Oktatási Hivatal.

Az Oktatóháznál például a szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező diákoknak azt ígérték, hogy egy év alatt (sőt, volt olyan köztük, aki pár hónap alatt) érettségihez juthatnak, de azt az intézményt is lefülelte az Oktatási Hivatal és megvonta érettségiztetési jogkörét. A mostani Szinyeis helyzethez hasonlóan ott is utólag semmisítették meg a diákok eredményeiket a különbözeti vizsgák hiánya miatt. 

Információink szerint vannak a jelenlegi szinyeis érettségizők között olyanok, akik korábban a Paulayban próbáltak érettségizni, és ezért figyelhetett az Oktatási Hivatal kiemelten erre az évfolyamra és az érettségi szabályosságára.

Borítókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt