Ismét őrizetbe vettek egy hajléktalan embert a rendőrök azért, mert hajléktalan

2019.07.30. 18:01 Módosítva: 2019.07.30. 19:01

„A rendőrség mára virradó éjjel vette őrizetbe H. Bélát életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt. Béla évek óta hajléktalan, korábban zenész volt, sokat járt külföldre is. Egészségi állapota annyira rossz, hogy nem maradhatott fogdán, ezért a fogdáról ki kellett engedni. Képviseletét az Utcajogász fogja ellátni!” – írta ki kedd délután a Facebook-oldalára az Utcajogász Egyesület.

Azért is érdekes ez az eset, mert a hajléktalanokat célzó törvény értelmében ha nem lehet végrehajtani valakivel szemben a büntetést (elzárás vagy közérdekű munka), akkor meg kell szüntetni ellene az eljárást (...) 

–nyilatkozta az Utcajogász társelnöke, Kalota Ágnes a Mércének, és hozzátette, a férfi olyan állapotban van, ami kizárja az elzárást és a közérdekű munkát is. Ennek ellenére az egyesület úgy tudja, mégis indulni fog eljárás a férfi ellen.

H. Béláról a lap cikke alapján annyit lehet tudni, hogy zenészként dolgozott korábban, többször járt külföldön, az utóbbi időben pedig használt alkatrészekből csinált fülhallgatókat, azokat árulta. A férfi elmondása szerint idén februárban már bevitték a rendőrök, de akkor ugyanígy el kellett, hogy engedjék rossz egészségi állapota miatt. 

Öt napja jártunk egy másik férfi, az 59 éves Cs. Béla tárgyalásán. A férfit a ferencvárosi rendőrök állították elő, miután a Nagyvárad térnél egy padon aludt. A férfi kartonpapírt terített maga alá, a feje egy nejlonzacskón pihent, amivel megsértette az úgynevezett életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait. Cs. Bélát ezért a rendőrség viharos gyorsasággal bíróság elé állította.

A törvényt tavaly alkotta meg a parlamenti kormánypárti többség a Jobbikkal együtt, majd tavaly ősszel néhány hajléktalant bíróság elé is állítottak a törvény értelmében, de aztán a bírók az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az AB az idén júniusban ugyan úgy döntött, a törvény nem alkotmányellenes, és ezzel szabad utat adtak a hajléktalanok krimianalizálásának, ám ehhez képest szinte humánus, hogy azóta Cs. Béla volt az első, akit elővettek az ügyben.

Az abszurd törvényről, annak betarthatóságáról tavaly beszélgettünk Kalota Ágnessel.