Váratlan ajánlatot tett ellenfelének az egyik ferencvárosi ellenzéki jelölt

2019.08.01. 18:32 Módosítva: 2019.08.01. 20:57

A Ferencvárosban az ellenzéki oldalon kialakult patthelyzet feloldására Jancsó Andrea, az egyik polgármesteri posztra pályázó ellenzéki aspiráns azt javasolja szintén ellenzéki vetélytársának, Baranyi Krisztinának, hogy ha az előválasztáson ő nyer, akkor Baranyi Krisztina legyen az antikorrupciós alpolgármester. 

Ferencvárosban az ellenzéki pártoknak nem sikerült egyetlen közös ellenzéki polgármester-jelöltben megállapodni. Ketten pályáznak a posztra: 

  • Jancsó Andrea, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és elvileg a DK támogatásával
  • Baranyi Krisztina, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és számos független erő támogatásával.

Egyiküknek kellene legyőznie a kerületben a fideszes Bácskai János polgármestert. Jancsó Andrea szerdán a Facebookon azt írta: az önkormányzati választáson csak akkor lehetnek sikeresek, ha a teljes ellenzék egy jelöltet indít a polgármesteri székért. Jancsót a kerületért érzett politikai felelőssége indította arra, hogy feloldja az ellenzéki oldalon kialakult patthelyzetet. Azt javasolja, hogy az eddigi közéleti tevékenysége senkinek se vesszen kárba, dolgozzanak együtt a ferencvárosi önkormányzatban.

Ha tehát az ellenzéki előválasztást Jancsó nyerné, a következőket javasolja Baranyinak: 

  • Baranyi Krisztina egyéni képviselőjelöltként induljon el az őt támogató LMP részére fenntartott egyéni választókerületben úgy, hogy értelemszerűen élvezi a többi ellenzéki párt támogatását is. Jancsó a 2-es körzetet javasolja, ami a legjobb ellenzéki körzet az európai parlamenti választási adatok alapján, itt a Momentum egymaga legyőzte a Fideszt, illetve Baranyi Krisztina beágyazott, ugyanis itt indult el 5 éve, a legutóbbi önkormányzati választáson is.
  • Baranyi Krisztina az újonnan megalakuló képviselő-testületben antikorrupciós alpolgármesterként végezze tovább munkáját. A kerületi ellenzéki többség vállalja, hogy megszavazza ezt.

A Facebookon közzétett javaslatra Baranyi Krisztina szintén a Facebookon válaszolt. Mindössze ennyit írt: 

Ha én nyerem az előválasztást, Ferencvárosban NEM LESZ KORRUPCIÓ!

Úgy tudjuk, a Jancsó által Baranyi Krisztinának ajánlott körzetben az EU-s választás adatai jelentősen torzítanak, a helyi támogatottságot nem tükrözik. Az EP-választáson sok átjelentkező diák szavazott itt, de erre a ferencvárosi helyhatósági választásokon nem lehet számítani. Ezt a körzetet 1990 óta a Fidesz nyerte meg minden választáson.  

Az Index ott volt az első előválasztási vitán a Ferencvárosban, ami ugyan vitásnak tűnő hangnemben, de lényegében a legnagyobb egyetértésben zajlott a két politikus között.