Villámok szelnek át az égen, mint fájó fejen a kinok

D KOM20190813004
2019.08.14. 06:03

Mintha József Attila pontosan tudta volna 1937 májusában, hogy milyen idő lesz 2019. augusztus 14-én, akkor írta meg ugyanis a Jön a vihar... című versét, amelynek sorai tökéletesen illeszkednek az Országos Meteorológiai Szolgálat által szerdára ígért hazai időjáráshoz.

Jön a vihar, tajtékja ében,

haragos bírák feketében,

villámok szelnek át az égen,

mint fájó fejen a kinok,

utánuk bársony nesz inog,

megremegnek a jázminok.

A meteorológiai szolgálat szerint szerdán zivatarok, felhőszakadás és nagy mennyiségű csapadék várható az országban, főként a középső és keleti területeken. Északnyugaton, nyugaton egyre nagyobb területen eső váltja fel a zivatartevékenységet.

Almaszirmok - még ép a roncs ág -

igyekszenek, hogy szállni bontsák

kis lepkeszárnyuk - mily bolondság!

S ameddig ez a lanka nyúl,

a szegény fűszál lekonyúl,

fél, hogy örökre alkonyúl.

A szerdai zivatarokat felhőszakadás (>20-30 mm), néhol viharos (60-80 km/h) szél és jégeső is kísérheti. Napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok délután már inkább csak a délkeleti megyékben, illetve még megközelítőleg a Tisza vonalában fordulhatnak elő. Szerdán az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 mm-t meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat.

Borzongásuk a nem remélt vád -

így adnak e kicsinyek példát,

hogy fájdalmad szerényen éld át,

s legyen oly lágy a dallama

mint ha a fű is hallana,

s téged is fűnek vallana.

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon gyakran erős, időnként viharos (~60-65 km/h) lökések kísérhetik, Sátoraljaújhely pedig még ennél is erősebb 70 km/h fölötti szél várható.

(Borítókép:  Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2019. augusztus 13-án. - fotó: Komka Péter / MTI)