Szeptembertől Palkovics László innovációs minisztériuma lesz az egyetemek gazdája

2019.08.21. 17:32 Módosítva: 2019.08.21. 19:43

A kormány döntése értelmében szeptember elsejétől az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül át a felsőoktatás irányítása, közölte az Emmi. 

A közlemény szerint a változtatást Palkovics László innovációs miniszter kezdeményezte. A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy „az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével”.

Korábban már a szakképzés irányítása is átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, így az Emberi Erőforrások Minisztériumánál már csak a köznevelés felügyelete marad. A köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoznak létre Maruzsa Zoltán, eddigi köznevelésért felelős helyettes államtitkár vezetésével, közölte az Emmi.

A változás egyik előjele volt, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat irányításával megbízott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületébe az Emmi eddigi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárát, Horváth Zitát is delegálták.