9000 forintot fizet minden nyugdíjasnak a kormány

D MTZ20190823002
2019.08.23. 10:52 Módosítva: 2019.08.23. 11:07

9000 forintot kap „rezsiutalvány” címén minden nyugdíjas szeptember 30-ig – közölte Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón. Ebből gáz- és villanyszámla fizethető, március végéig használható fel. Háromszor háromezer forintos lesz az utalvány, és először Budapesten kezdik kézbesíteni. 

Gulyás arról is beszélt, hogy még idén kapnak a nyugdíjasok nyugdíjkiegészítést, ennek részleteit azonban nem fejtette ki. 

A közfoglalkoztatottak is kapnak pénzt, összesen nettó 54 000 forint egyszeri plusz juttatást. 

Gulyás a jó gazdasági teljesítménnyel indokolta, hogy a közfoglalkoztatottaknak és a nyugdíjasoknak is fizetnek.  

Gulyás megerősítette a sajtóban már megjelent hírt, miszerint megváltozik a felsőoktatás irányítása. A lényeg, hogy Palkovics László lesz az egyetemek irányítója. 

2022 januárjában Magyarország és Szlovákia férfi kézilabda-Európa-bajnokságot rendez. Ennek kapcsán Gulyás elmondta, hogy Budapesten egy nagy rendezvénycsarnokot építtetnek. A fővállalkozói szerződés összege nem haladhatja meg a 100 milliárd forintot – mondta Gulyás, de szerinte a csarnoknak legalább 20 ezer ember befogadására alkalmasnak kell lennie. Pályáztatni fognak.

Lesz utódja Andy Vajnának a filmügyi biztos poszton, méghozzá Káel Csaba személyében, aki jelenleg a Művészetek Palotájának igazgatója. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy szükség van az egyszemélyi vezetésre.

A közigazgatási létszámstopról is kérdezték Gulyást, aki azt állította: területileg nincs ilyen, csak központilag, minisztériumokban, háttérintézményekben. 

A Microsoft-ügy kapcsán Gulyás azt mondta: a kormány áll a hatóságok rendelkezésére. Közölte, hogy nem tudnak kormányzati érintettségről, de nekik is az a céljuk, hogy kiderüljön az igazság.

„A kormány plakátértékesítéssel nem foglalkozik” – mondta a miniszter arra, hogy az ellenzéki pártok attól tartanak, alig lesznek plakátjaik az önkormányzati választási kampányban. Gulyás szerint korábban is voltak plakátjai az ellenzéknek. 

Az Index munkatársa felvetette a kormányinfón: egy brit milliárdos Instagram-bejegyzéséből derült ki, hogy a Karmelita kolostorban augusztus 20-án nagyszabású rendezvény zajlott.

Gulyás nem tudta megmondani, hogy ez magánrendezvény vagy hivatalos rendezvény volt-e.

Azt is kérdeztük, hogy a felsőoktatás irányításának átalakítása magával vonz-e más átalakításokat, mint ahogyan az a Magyar Tudományos Akadémia esetén történt. Gulyás erre azt válaszolta, hogy nem született ilyen döntés, de vannak ezzel kapcsolatos beszélgetések a kormányüléseken. A Corvinusnál azt szeretné a kormány, ha lehetnének tapasztalatai, de csak most fogják majd meglátni, hogy mi történik ott.  

Mi indokolja, hogy a közigazgatási létszámokról szóló döntéseket titokban hozza meg a kormány? – kérdeztük. Gulyás erre azt mondta, hogy a „szervezeti döntések” sosem jelentek meg a közlönyben.

Arra is rákérdeztünk, hogy a tavalyi alkotmánymódosítás értelmében megsérti-e a gyülekezési törvényt az, aki magánház előtt tart sajtótájékoztatót. (Erre azért voltunk kíváncsiak, mert Kerpel Fronius Gábort emiatt gyanúsítottként idézték be.) Gulyás erre azt mondta, hogy ha közterületen tart valaki sajtótájékoztatót, az nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá, de hangsúlyozta, hogy Kerpel ügyét nem ismeri. 

Gulyást láthatóan kínosan érintette az a kérdés, hogy nem tartja-e aggályosnak a Fidesz Szita Károly kaposvári polgármester ügynökmúltját. Gulyás azt kezdte el mondani, hogy ilyenkor azt kell nézni, milyen jelentéseket írt az ügynök, ártott-e ezzel. Amikor az újságíró azt mondta Gulyásnak, hogy a dokumentumok szerint nagy kedvvel jelentett Szita, Gulyás azt válaszolta: Szita Károllyal kell ezt megvitatni, nem vele. 

Arra a kérdésre, hogy megvédi-e a kormány azokat az egészségügyi dolgozókat, akiket amiatt érhet retorzió egy kórház vezetése részétől, mert kiszivárogtatnak a sajtónak olyan információkat, amelyek szerint például nincs klimatizálva a műtő, Gulyás kitérő választ adott. Szerinte erről nem a kórházi dolgozóknak kellene tájékoztatást adniuk, a kórház vezetésének viszont gondoskodnia kellene arról, hogy minden műtőben legyen klíma. 

(Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. augusztus 23-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)