Függetlenként indul Mezőhegyesen Lázár János jelöltje a Fidesz polgármester-aspiránsával szemben

2019.08.26. 19:26

Lázár János jelöltje elindul a fideszes polgármesterjelölttel szemben Mezőhegyesen, értesült a Magyar Narancs. A lap online kiadása emlékeztetett a volt miniszter jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa, és e minőségében már korábban nyilatkozott arról, ki lehetne Mezőhegyes megfelelő polgármestere – szerinte. Mint Lázár akkor Mezőhegyes minden háztartásába eljuttatott szórólapján fogalmazott,

A legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát.

A leírásnak igencsak megfelel Pap István Tibor, a ménesbirtok vezérigazgatója, aki most függetlenként elindul a helyi Fidesz polgármesterjelöltjével szemben is.

A hetilap arra is emlékeztet, több ciklus óta nem tud fideszes polgármesterjelölt Mezőhegyesen győzedelmeskedni. Legutóbb, 2014-ben Mitykó Zsolt független jelölt ugyan alig 30 vokssal kapott többet kormánypárti ellenfelénél, de győzött. A Fidesz a májusi EP-választáson összességében több mint száz vokssal kapott kevesebbet, mint az ellenzéki pártok. Legutóbb pedig Lázár János embere veszített a mezőhegyesi Fidesz-szervezeten belül.

55920813 427898697942262 2466824203148460032 o
Fotó: Lázár János / Facebook

Bár Lázár Csongrád megye egyik választókerületében országgyűlési képviselő, a Békés megyei Mezőhegyesi Ménesbirtok kormánybiztosaként erre a településre is van ráhatása – akkor is, ha ezt nem várják el tőle. Az általa támogatott, és a 2014-es helyhatósági választáson hajszálnyival veszítő Tarkó Gábor egyetlen szavazattal kevesebb voksot kapott a mezőhegyesi Fidesz-szervezeten belül Rajos Istvánnal szemben, így a kormánypárt utóbbit indítja.

A Magyar Narancs szerint Lázár júniusi szórólapjától és a helyi Fidesz-szervezetben elszenvedett vereségtől nem függetlenül augusztus 26-án előállt Pap István Tibor és bejelentette, független polgármesterjelöltként elindul az októberi önkormányzati választáson. Pap István Tibor 40 éve él a településen és 16 éve van jelen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, illetve annak jogelődjei életében. Ilyen módon közvetlenül Lázárral dolgozik, a Magyar Narancs szerint a kormánybiztos egyenesen mentorálja a Ménesbirtok vezetőjét.

Pap István Tibor indulásával a jelenlegi független polgármester, Mitykó Zsolt és a fideszes Rajos István mellett ő a harmadik aspiráns Mezőhegyesen.

Lázár János tavaly lett a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos. A ménesbirtok megvásárlására 2016-ban adott 2,1 milliárd forintot az állam, a munkát még miniszterként éppen Lázár János és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter koordinálta.

Az akkori kormányhatározat szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításának célja „az állami vagyon megóvása, az állattenyésztés és növénytermesztés egyes ágaihoz kötődő képzési feladatok összehangolt végrehajtása, a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése és a térség foglalkoztatási mutatóinak javítása”.

Lázár kormánybiztosi munkáját a kormányhatározat szerint a miniszterelnök közvetlenül irányítja, de Lázár János segítséget remélhet a Miniszterelnöki Kormányirodától.