Vissza is léptették a Duna-parti cipőkbe köpködő Kulcsár Gergelyt

2019.08.27. 09:21

Visszahívták, így nem indul sem a Jobbik, de főképpen nem a Momentum–LMP–Jobbik színeiben Kulcsár Gergely Debrecenben, értesült az Index. Hétfőn még arról szóltak a hírek, hogy a három párt önkormányzati képviselőjelöltjeként kezdett neki a kampánynak a rasszista, antiszemita megnyilvánulásairól ismert jobbikos. Most Kulcsár Facebook-oldalán a visszalépését saját döntéseként jelentette be, amelyet annak ellenére hozott meg, hogy már összegyűjtötte a megfelelő számú ajánló aláírást a választókörzetében.

Kulcsár Gergely az a „hírhedt politikus”, aki beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikébe, majd erről humorosnak szánt levélben tájékoztatta jobbikos politikustársait. Kulcsárnak több hasonló botránya is volt. Ehhez képest Mándi László, a Momentum debreceni szervezetének elnöke meglehetősen megengedő, Kulcsárnak új esélyt biztosító nyilatkozatot tett. A politikus szerint ha az ellenzék országosan is együtt tud dolgozni a korábban szélsőséges Jobbikkal, akkor

KULCSÁR IS MEGÉRDEMEL EGY ESÉLYT, DE A JÖVŐRE NÉZVE ZÉRÓ TOLERANCIÁT HIRDETNEK AZ ESETLEGES SZÉLSŐSÉGES NÉZETEIVEL SZEMBEN.

Az ügyet feltáró 444.hu közzétette a részletes levelezést is Kulcsár ügyében, abból úgy tűnt, Mándi László szerint a kérdés lezártnak tekinthető, és a Momentum és az LMP gyakorlatilag szó nélkül elfogadta, hogy a Jobbik ragaszkodik politikusa indításához, aki megérdemel egy esélyt. Lapunk azonban úgy értesült, a Momentum országos elnöksége azonnal tárgyalásokat kezdett a Jobbik vezetésével Kulcsár visszaléptetéséről.

Cikkünk megjelenése után a Momentum közölte:

A Momentum szerint a korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van abban az együttműködésben, aminek célja a NER leváltása. Úgy gondoljuk viszont, hogy Kulcsár Gergely korábbi kijelentései teljes mértékben vállalhatatlanok, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben.

De az LMP egyes tagjai számára is elfogadhatatlan lett volna Kulcsár, amit Ungár Péter még hétfőn egyértelművé tett. A párt országgyűlési képviselője azt mondta, a Jobbiknak el kell döntenie, komoly gondolja-e a néppártosodást, vagy pedig antiszemita embereket indít képviselőjelöltként. Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, nincs helye a magyar közéletben, szögezte le.