Egész sok helyen áll a bál a Fideszben az önkormányzati választás előtt

DEBRE20190830020
2019.09.03. 10:41

Összekapó jelöltek, szervezeti rivalizálás, fúrás és a pártból kilépők, kizártak függetlenként való indulása. Sőt: verekedés és belső feszültségek viszonylag hosszú sora. Mintha az önkormányzatokban nem volna mindenhol olyan acélos a Fidesz-egység, ahogyan azt országosan, főképpen a parlamenti szavazások során megszokhattuk.

Persze kétségtelen, hogy a kormányoldal ezúttal is csatasorba állt az önkormányzati választásra is, rengeteg jelöltet állítottak, mostanra pedig még a legvitásabb helyeken is ezerrel gyűjtik az aláírásokat a Fidesz aktivistái. Néhány napja Kósa Lajos kampányfőnököt megkérdeztük arról, hogy miután néhány hete sajtótájékoztatóján kérdésünkre kifejezetten helyi ügynek, a helyiek döntésének nevezte a megfelelő polgármesterjelölt kiválasztását, milyen esetben, esetekben látta a jelöltkeresés során a Fidesz-vezetés mégis indokoltnak eltérni a helyi alapszervezeti döntésektől.

A Fidesz önkormányzati választásért felelős kampányfőnöke azt válaszolta:

Az önkormányzati jelöltállítás kapcsán mint egy 6000 személyi döntést hoztak meg a helyi szervezetek. A mintegy 6000 lokális döntésből a Fidesz országos választmányának elnöksége kevesebb mint 10 esetben bírálta felül a helyi szervezet döntését. Az indokok között a szövetségeseinkkel kapcsolatos vita, vis maior esetek, illetve érdekmúlás voltak a jellemző indokok.

A vitás helyszínek aránya kétség kívül egy katonás rendben koordinált Fideszről árulkodik, ám érdemes lehet felidézni, hogy a megszokottnál talán több és komolyabb belviszály látott napvilágot a Fidesz háza tájáról idén, éppen mintha az ellenzéki oldal rivalizálásának lennénk szemtanúi. A lista korán sem teljes, ám íme néhány tipikus eset:

  • PüspökladányÉppen a múlt héten számoltunk be arról, hogy Püspökladányban a helyi Fidesz tagjai a város jelenlegi ügyvezető alpolgármesterét, az úgy tűnik már csak – exfideszes Kiss Zsigmondot állították volna polgármesterjelöltként, ám a Fidesz-központ felülírta a döntésüket, és a várost is magában foglaló választókerület kormánypárti országgyűlési képviselő, valamint az országos kampányfőnök egészen mást nevezett ki erre. Kósa Lajos szerint a helyi alapszervezet választottja minden szempontból méltatlan a párt képviseletére, a hivatalos Fidesz-jelölt, Vadász Ferenc pedig megbízást is kapott arra, hogy a voksolás után szervezze újra a helyi pártéletet, ezért most új Fidesz-tagságot toboroz a Facebookon.
  • Szombathely: Koczka Tibor, Szombathely jelenlegi fideszes alpolgármestere is bejelentette, hogy független polgármesterjelöltként elindul az októberi önkormányzati választáson, miközben a Fidesz hivatalosan Balázsy Péter megyei jegyzőt indítja. Koczka ezzel a harmadik polgármesterjelölt a városban, hiszen az Éljen Szombathely nevű ellenzéki választási szövetség ugyanis Nemény Andrást indítja. Ám nem az újabb kormánypárti jelölt, hanem inkább a szombathelyi Fideszben hónapok óta dúló háborúskodás miatt érdekes Koczka kilépése és indulása. Hiszen néhány héttel ezelőtt az alpolgármester kemény szavakkal ment neki Hende Csaba fideszes képviselőnek, mert megalázónak tartja, hogy annak ellenére, hogy öt éve a Fidesz listavezetője volt a városban, ma már nem is állnak vele szóba a fideszes vezetők. Emlékezetes az is, hogy Hende esetleges bomlasztásáról sem most először érkeztek hírek: a helyi ellenzék év elején összefogott (szocialistáktól az LMP-n át a Jobbikig), és mivel a közgyűlésben melléjük állt az addig a Fideszt támogató alpolgármester, meglett a közgyűlési többség is.
  • Békéscsaba: A Fidesz–KDNP nyáron bejelentette, hogy míg képviselőjelölteket indítanak a választáson, nem lesz polgármesterjelöltjük. A kormánypártok helyben Szarvas Péter jelenlegi polgármestert támogatják, aki öt éve a Jobbik támogatásával lett a város független vezetője. Emlékezetes persze, hogy öt éve úgy összekülönbözött egymással a Fidesz két szárnya, hogy nem tudtak érdemben szembeszállni az exfideszes Szarvassal szemben, aki az ősfideszes Vantara Gyula támogatásával, de függetlenként nyert. A mostani helyzet pikantériája, hogy noha a polgármester hivatalosan a Hajrá Békéscsaba Egyesület színeiben indul a választáson, a szervezet pedig nemcsak polgármesterjelöltet, hanem képviselőjelölteket is állít. Ahogyan a helyi Fidesz is.
  • Gyula: Egyes ellenzéki pártok úgy döntöttek, hogy Galbács Mihály lesz a polgármester-jelöltjük. Ennek aprócska pikantériája, hogy a város egykori alpolgármestere hivatalosan még mindig a Fidesz tagja. Persze kizárását már kezdeményezték a közelmúltban, éppen azután, hogy húszoldalas dokumentumot küldött Orbán Viktornak a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti körről, és az azok által szerveződő puccskísérletről. Görgényi Ernő gyulai polgármester ellenben úgy véli, inkább a dolgozat szerzője, tehát Galbács akar puccsolni azzal, hogy bevonta a helyi konfliktusokba a pártvezetést és akadályozni próbálja az ő őszi újrázását. Így aztán a fideszes polgármester fel is jelentette eddigi alpolgármesterét, októberben pedig, nagyon úgy tűnik, meg is mérkőznek egymással. Eközben az ellenzék hosszas tanakodás után végül mégsem állt be Galbács mögé, hanem Leel-Őssy Gábor lett a baloldali ellenzéki összefogás, azaz az MSZP, DK, Szolidaritás polgármesterjelöltje Gyulán.
  • Szarvas: Régóta fideszes fellegvár a Békés megyei Szarvas, ahol most mégis fideszes belharc dúlt az önkormányzati választás előtt. A helyi Fidesz nem a várost 21 éve vezető fideszes polgármestert, Babák Mihályt támogatta, hanem a fideszes alpolgármestert, Hodálik Pált. De feltűnt egy harmadik egykori fideszes is, Babák Zoltán, aki függetlenként indul október 13-án. Szarvason ugyanakkor, noha erre utaló hírt, információt a párt helyi szervezetének közösségi oldalain nem leltünk fel, a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján végül a Fidesz mégis Babák Mihály neve mellé adta a logóját.
  • Mezőhegyes: Lázár János mentoráltja, munkatársa, így mondhatni, az ő jelöltje indul el függetlenként a fideszes polgármesterjelölttel szemben Mezőhegyesen. A volt miniszter jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa, ám miután a helyi Fidesz-szervezetben nem a számára szimpatikus jelöltet választották polgármesterjelöltnek, egy harmadik személyt bevonva, a ménesbirtok vezérigazgatóját indíthatta csatába. Mindennek egyébként komolyabb, a helyi szervezeten belül dúló konfliktus állhat a hátterében.
  • Kengyel: Kengyel egy 3500 fős település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a 2014-es önkormányzati választáson Nagy Szilárd a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett polgármester, a választók 93%-a szavazott rá. Néhány évvel később azonban látványosan megromlott a viszonya a helyi fideszes országgyűlési képviselővel, Boldog Istvánnal, akivel még útszéli vitába is keveredett. Így júliusban Boldog végül Bartus Gábort jelentette be, mint a Fidesz jelöltje Kengyelen, Nagy  pedig végül függetlenként indul a polgármesteri posztért.
  • Szentes: A 444.hu számolt be egy újabb a szentesi belharcról, melyben a Fidesz a szomszédos Szegvárról importált polgármesterjelöltet, a kisvárost irányító Gémesi Lászlót, és képviselőjelölt lett a "biztonságpolitikai szakértő" Georg Spöttle is. A városon kívüli jelöltek a helyi fideszesek egy részét sem győzték meg, akik inkább saját polgármesterjelöltet és képviselői listát állítottak. A rebellis Szentesi Polgári Szövetség Egyesület jelöltje a város élére Antal Balázs Tibor, fideszes képviselő. Erre reagálva Kubatov Gábor pártigazgató közleményt adott ki, miszerint kizárták a pártból a Fidesz két szentesi képviselőjét, Antal Balázs Tibort és Chomiak Waldemart, nem is használhatják a fideszes logót, amit egyébként Gémesi és csapata sem használ.
  • Balatonfüred: És ha már Kósa maga a szövetségesi vitákat említette válaszában, érdemes felidézni a 24.hu értesülését, miszerint a Fidesz és a KDNP között gyakorlatilag megszűnt a koalíció Balatonfüreden. A két párt között az elmúlt hetekben egyre feszültebbé vált a viszony, mert Bóka István, a város fideszes polgármestere és Kontrát Károly belügyi államtitkár, a Fidesz választókerületi elnöke nem fogadta el kereszténydemokraták önkormányzati képviselőjelöltjeit. Csakhogy aztán hétfőre ki is békültek a szövetségesek, a megoldást pedig az jelentette, hogy kereszténydemokraták is indulhatnak: Bóka ugyanis közzétette, hogy a képviselve a nyolc egyéni képviselőjelölt között lesz Illés Hajnalka és Böröcz István is.
  • Füzesgyarmat: Ugyan nem a konkrét jelöltállítás kérdésein vesztek össze, de az már napvilágot látott, hogy bántalmazásig fajult a belharc a füzesgyarmati Fidesz-szervezetben. A Magyar Narancs írt arról nemrégiben, hogy azt nem tudni pontosan, a helyi alapszervezet június 7-i tisztújító gyűlésén ki inzultált kit, de dokumentumok igazolják, hogy tettlegesség történt. Kovácsné Czeglédi Mária Tünde 2006 óta volt a füzesgyarmati pártszervezet elnöke, 16 évet dolgozott a Fideszért, de a június 7-i gyűlésen leváltották. Az ármány mögött Bere Károly polgármestert sejtette a leváltott helyi pártelnök, ám hiába jelezte a szabálytalanságokat az országos központnak, a Fidesztől senki sem reagált erre. Csak Bere, valamint a felesége, akik – tisztázatlan körülmények között – dulakodtak a leváltott helyi pártelnökkel.

Borítókép és címlapkép:  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Papp László polgármester, Öreg János igazgató, Tasó László  és  Kósa  Lajos  fideszes országgyűlési képviselők a Debreceni Nemzetközi Iskola avatásán Debrecen-Pallagon 2019. augusztus 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt