Márki-Zay: Azt éreztem, Lázár attól tart, hogy felveszem a beszélgetésünket

2019.09.05. 05:04

Interjút adott a 168 Órának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere. Az interjú első részében a riporter a Lázár Jánossal, a körzet fideszes parlamenti képviselőjével való kapcsolatáról faggatta. Márki-Zay azt mondta, hogy bár kereste az együttműködést Lázárral, még a fogadóórájára is elment, ez az érdeklődés elég egyoldalú volt.

A polgármester elmesélte, hogy egyszer Lázár elment egy közgyűlésre, fel is szólalt. Márki-Zay szünetet rendelt el, behívta az irodájában Lázárt, de "a társalgás megmaradt az udvariassági beszélgetés szintjén", amiből a polgármester azt szűrte le, hogy Lázár tart attól, hogy a beszélgetést esetleg rögzíti a városvezető. "Természetesen nem vettem fel" - mondta Márki-Zay a beszélgetésre utalva. 

Márki-Zay azt is mondta, hogy először 2009-ben találkozott Lázárral, aki akkor hódmezővásárhelyi polgármester volt. Márki épp hazatért az Egyesült Államokból, felajánlotta magát, Lázár nyitott is volt, végül Márki-Zay nem fogadta el a munkaajánlatot. Állítása szerint azért nem, mert tudta, hogy így korrupcióba keveredne. 

"Sokat beszélgetek fideszes városvezetőkkel, akik négyszemközt soha nem tagadják az országban eluralkodott korrupciót. Azzal védekeznek, hogy ezt el kell fogadni, ez a világon mindenütt létezik. Szerintem viszont tűzzel vassal küzdeni kell ellene" - magyarázta. 

Márki-Zay szerint ha megint ő győz az önkormányzati választáson, akkor Lázár már nem teheti majd meg, hogy nem működik vele együtt, mert "azzal a saját politikai érdekeit sértené".

A lap szembesítette a gyerekveréssel kapcsolatos kijelentésével. "Nyilván súlyos hibát követtem el, amikor nem vettem észre, hogy mondataim a szövegkörnyezetből kiragadva erősen félreérthetőek" - mondta erre. 

Szóba került a Mindenki Magyarország Mozgalmáról is. Márki-Zay elismerte, hogy az elmúlt időszakban az MMM elbizonytalanodott, de szerinte ez "természetes jelenség". "Reméljük, nem fog elsorvadni, az viszont később dől el, hogy merre visz tovább az utunk" - mondta a mozgalomról. 

Márki-Zay azt is mondta, az önkormányzati választással csak akkor lenne elégedett, ha a polgármesteri szék megtartása mellett megszereznék a közgyűlési többséget is.