Zsidózott, cigányozott, még orbánozott is, de újra a Fidesz indítja polgármesternek

2019.09.06. 14:32

Öt éve nagy port kavart, hogy a Magyarnarancs.hu-n megjelent hangfelvételen Kecel kormánypárti polgármestere arról értekezik, hogy a kétharmadnak ki kellene végeznie öt-hat liberális politikust; a zsidók tartják kezükben a világot, de a cigánygyereknek is kijár a pofon; Orbán nem tud mit tenni, mert "ott is megvannak ugyanazok a zsidók"; a Fideszből ki kéne tenni a háromnegyedét; és a legdurvább: 2014-ben azt mondta az akkor 51 éves Orbán Viktorra, hogy megöregedett. 

A Hvg.hu felidézte, hogy a Fidesz akkori közleménye szerint kezdeményezték Haszilló Ferenc kizárását, mert "a leközölt hangfelvételen elhangzó, emberi méltóságot durván sértő, társadalmi csoportokat kirekesztő és megalázó mondatok nem méltóak egy polgármesterhez és a Fidesz Magyar Polgári Szövetséghez".

Ezután mindenféle hírek érkeztek arról, hogy Haszilló lemond, megfosztják a lovagi címétől (!), mégsem mond le, aztán hogy a feljelentések dacára, nem indít ellene eljárást az ügyészség. Majd jött az akár meglepőnek is nevezhető fordulat: a portál észre vette, hogy Haszilló ismét elindul polgármesternek, méghozzá a Fidesz-KDNP jelöltjeként. 

A politikus a lap megkeresésére azt mondta, hogy megyei szinten a Fidesz valóban kezdeményezte a kizárását, a folyamat azonban nem ment végig, maga sem érti, hogy miért. Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke azt írta a Hvg-nek, hogy Haszilló "rendezte a viszonyát a cigány kisebbséggel, olyannyira, hogy rendszeres vendége a helyi cigány közösség különböző rendezvényeinek". 

A Fidesz nem tűr meg semmiféle rasszizmust a sorai között, ha valaki ezen a területen hibázik, félreérthetően fogalmaz, elnézést kell kérnie és cselekedeteivel kell bizonyítania, hogy egyet ért a Fidesz bármi fajta rasszizmust elutasító értékválasztásával és politikájával

- jelentette ki Kósa. Haszilló esete nem egyedülálló a kormánypárt soraiban, Molnár Oszkárnak is megbocsátottak